Yllättävä tulos: SAK:n luottamushenkilöt suhtautuvat paikalliseen sopimiseen aiempaa myönteisemmin

Paikallinen sopiminen on herättänyt paljon tunteita ja epäluuloja julkisessa keskustelussa. Hieman yllättäen SAK:n luottamushenkilöt suhtautuvat paikalliseen sopimiseen aiempaa myönteisemmin. 

Tämä käy ilmi SAK:n torstaina julkaistavasta kyselystä. Tänä vuonna 38 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee paikallisen sopimisen pääosin myönteisenä. Vastaava luku oli 25 prosenttia vuonna 2018. 

– Meidän analyysimme on sellainen, että hyvät taloudelliset ajat ovat johtaneet siihen, että työntekijöiden neuvotteluvoima on paikallisesti vähän parempi ja sovitaan asioista, jotka parantavat työntekijöiden työsuhteen ehtoja. Ehkä palkkausta urakkatyyppisiä ratkaisuja, sitä kautta on tullut hyviä kokemuksia paikallisesta sopimisesta, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta MTV Uutisille.

Kielteisenä asiana pidetään kuitenkin, että työnantaja usein on vahvempi osapuoli neuvottelutilanteissa.

– Aivan tasavertaista sopiminen ei ole. Usein työntekijä tuntee olevansa alakynnessä, muistutti Eloranta.

SAK: Paikallista sopimista vain järjestäytyneissä yrityksissä 

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo totesi eilen Seitsemän uutisissa, että paikallista sopimista on edistettävä tulevalla hallituskaudella. Palkansaajapuoli ei kuitenkaan ole valmis paikallisen sopimisen lisäämiseen järjestäytymättömissä yrityksissä.

– Me emme pidä järkevänä, että lainsäädännössä alettaisiin ohittamaan työehtosopimuksia ja antamaan laajempia sopimisen valtuuksia, niin sanottuun järjestäytymättömään kenttään. Eli yritykseen, jotka tällä hetkellä eivät ole työehtosopimuksen osapuolia. 

– Jos sinne ne annettaisiin niin silloin tietysti riskinä on, että työehtojen tasoa ei sitten sen jälkeen enää tosiasiallisesti enää pystyisi näissä yrityksissä takaamaan ja turvaamaan, tulkitsi Eloranta 

SAK:n pelko EK:n mielestä turha

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä SAK:n pelko on turha.

– Uhka, jos sen uhkaksi kokee, on aika kaukana. Tämän typpinen kehitys ei ole varmaan ihan lähitulevaisuudessa tulossa, eli siinä mielessä ei tarvitse minun mielestäni olla huolissaan, vaan pikemminkin laittaa vauhtia tälle paikalliselle sopimiselle, totesi Häkämies MTV Uutisille.

Tämä onkin palkansaajapuolen suurin pelko. Metsäteollisuus irtautui ensimmäisenä alana valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja siirtyi paikalliseen sopimiseen kohta kolme vuotta sitten. Tätä samaa kehitystä SAK ei halua nähdä muilla aloilla. Työnantajapuoli kannattaa sen sijaan sitä.

 – Kannatamme sitä, että paikallista sopimista pitäisi pystyä tekemään kaikissa yrityksissä. Niin järjestäytyneissä kuin myös järjestäytymättömissä ja myös sellaisissa, joissa luottamushenkilöitä ei ole. Tässä mielessä olisi tärkeää, että tätä joustavuutta edistettäisiin kautta linjan. Ajamme sitä, että kaikissa yrityksissä edistetään paikallista sopimista, painotti Häkämies.

Hallitusneuvotteluissa työmarkkinoiden kehitystä pohtivassa työryhmässä neuvotellaan myös paikallisesta sopimisesta. SAK toivoo, että hallitus tekee tulevia muutoksia yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. 


Lue myös:

    Uusimmat