Kommentti: Ilmastotuhoon haetaan nyt ratkaisua öljypomon johdolla – uskottavuus puuttuu myös Suomen toimilta

Ensi viikon torstaista alkaen maailman katseet kohdistuvat parin viikon ajan Arabiemiraatteihin, Dubaihin. Koolla ovat kaikkien maailman valtioiden ilmastoneuvottelijat. Tehtävänä on arvioida, riittävätkö jo päätetyt toimet pysäyttämään ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, kirjoittaa MTV Uutisten ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä.

Arkijärjellä ajateltuna vastaus on selvä: Lisää päästövähennyksiä tarvitaan ja nopeasti. Onhan tästä vuodesta tulossa mittaushistorian lämpimin. Eri puolilla maapalloa on kärsitty poikkeuksellisista helleaalloista, rajusta kuivuudesta, tuhoisista myrskyistä ja tulvista – kaikki äärimmäisisä sääilmiöitä, joiden kestoa ja voimakkuutta ilmastonmuutos lisää.


Päättäjät ovat nähneet, mitä on odotettavissa, kun ilmasto jatkaa lämpenemistään.

Silti ilmastoneuvotteluista odotetaan jälleen vaikeita ja tulosten ennakoidaan jäävän laihoiksi.

Öljy-yhtiön toimitusjohtaja luotsaa kokousta

Kokouksessa puhetta johtaa paikallisen öljy-yhtiön toimitusjohtaja Sultan Al Jaber. Epäilyksiä riittää siitä, miten tarmokkaasti hän on valmis kannustamaan neuvottelijoita sopimaan siitä, että fossiilisten polttoaineiden, öljyn, maakaasun ja hiilen, käytöstä luovutaan pikavauhtia.

EU:n päätavoite on juuri tuo eli sopimus siitä, että fossiilisista polttoaineista ja niiden tukemisesta luovutaan lähitulevaisuudessa.

Suomelta puuttuvat uskottavat toimet

Suomi osallistuu neuvotteluihin osana EU:ta. Viime vuosina Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 on kerännyt paljon myönteistä huomiota. Hehkutus loppuu kuitenkin lyhyeen, jos emme pysty uskottavasti kertomaan, millä toimilla tavoite saavutetaan. Toistaiseksi hallitus on tyytynyt vakuuttamaan, että tavoite on voimassa. Keinoista on oltu hiljaa.

Maailman huomio on – tietenkin syystäkin – Ukrainassa ja Gazassa. Se ei kuitenkaan saisi estää päätöksiä, joilla maapallo pystytään pitämään elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

Ennätysmäärä osallistujia

Dubain ilmastokokouksesta on tulossa ennätyssuuri, 60-80 000 osanottajaa. Se on kaksinkertainen määrä verrattuna aiempiin ilmastokokouksiin. Mukana neuvottelijoiden lisäksi järjestöjen, yritysten ja median edustajia. Määrä ei kuitenkaan ole tässäkään laadun tae.

Itse asian sijaan voidaan jälleen keskittyä paheksumaan sitä, miten paljon päästöjä tuon joukon matkustaminen Dubaihin tuottaakaan.

Yksimielisyys on lähes mahdoton tavoite

YK-järjestelmä on hankala sen takia, että se edellyttää valtioilta yksimielisyyttä. Yhä useammassa valtiossa uudet johtajat ovat kiinnostuneempia omasta edustaan kuin yhteisen pallomme kohtalosta. Odotettavissa on siis laihoja kompromisseja tiukkojen ilmastotoimien sijaan.

Kerta toisensa jälkeen ilmastoneuvotteluihin lähdetään läpimurtoon uskoen ja sieltä palataan yökausia valvoneina ja jokaisesta tekstikohdasta tapelleina. Loppuistunnossa hehkutetaan, että saatiin jotain aikaan. Jos ei muuta, niin se, että neuvottelut kuitenkin jatkuvat ja ensi vuonna on pakko saada jotain aikaan.

Samaan aikaan maapallo jatkaa lämpenemistään. Hetkellisesti 1,5 asteen raja on jo ylitetty. 

Lue myös:

    Uusimmat