Yrittäjäksi Suomeen halunnut Elio karkotetaan Kolumbiaan, avovaimo Maija-Riitta jää Suomeen – "Emme anna periksi"

Suomalais-kolumbialainen pariskunta on pettynyt viranomaisten tapaan arvioida heidän yritystoimintaansa. Edessä on yrityksen pyörittäminen maailman eri laidoilta.

Joensuussa asuvat Maija-Riitta Hirvonen ja Elio Murillo saivat toukokuun lopussa huonoja uutisia. Elion jatkohakemus yrittäjän oleskeluluvasta hylättiin ja Maahanmuuttovirasto määräsi samalla hänet karkotettavaksi takaisin kotimaahansa Kolumbiaan. 

Lähes kolme vuotta Suomessa asunut Elio kertoo, että ei ollut lopulta kovin yllättynyt itse päätöksestä, vaan sen perusteluista.

– Olemme olleet hyvin selkeitä ja perustelleet asioita hyvin asiakirjoilla. Olemme esimerkiksi lähettäneet liiketoimintasuunnitelmat liittyen yrityksen koko toimintaan sekä tällä hetkellä prosessissa oleviin tuotteisiin. He eivät selvästikään uskoneet kykyihini, Murillo kertoo.

Koulutusvientiä ja robotiikkaa

Pariskunnan yhteinen konsulttiyritys on muun muassa kehittänyt koulutusvientiä Suomesta Etelä-Amerikkaan. Kansainvälisiä projekteja viritelty myös maatalouteen ja hyvinvointirobotiikkaan.

Viime aikoina yrityksen painopiste on ollut Yo Puedo -nimisen ratkaisukeskeisen psykososiaalisen menetelmän kehittämisessä. Se on tarkoitettu esimerkiksi lapsiperheiden ongelmien ratkomiseen. Maija-Riitta työskentelee tällä hetkellä myös psykoterapeuttina. 

Eläinlääkärin pätevyyden kotimaassaan suorittanut Elio on puolestaan kehittänyt keinosiemennykseen käytettävää laitetta.

MTV Uutiset kertoi viime syksynä Elion ja Maija-Riitan ongelmista muun muassa pankkipalvelujen hankkimisessa Suomessa. Myös Elion ensimmäinen oleskelulupahakemus hylättiin, mutta ELY-keskuksen osapäätös kumottiin hallinto-oikeudessa joulukuussa 2022. 

Hallinto-oikeus katsoi, että yritystoiminnan käynnistäminen ottaa oman aikansa ja että Elio oli osoittanut aktiivisuutta yrityksen kehittämiseksi. Oikeus määräsi Eliolle myönnettäväksi määräaikaisen oleskeluluvan.

ELY ei uskonut yrityksen kantavan

Uudenmaan ELY-keskus kiinnitti tuoreimmassa osapäätöksessään huomiota siihen, että pariskunnan yrityksen toiminta vaikuttaa leviävän useisiin eri suuntiin ilman konkretiaa. Liikevaihtoakaan ei ole muutamassa vuodessa juuri kertynyt.

Näin ollen se arvioi, että yrityksen kannattavuudesta ei ole näyttöä tai että Elio pystyisi elättämään itsensä Suomessa yrittäjänä. Toisaalta hänelle oli myönnetty oleskelulupa vasta vuoden 2022 lopussa, joten aikaa yrityksen rahavirran kasvuun ennen jatkoluvan hakemista ei juuri jäänyt. 

Maija-Riitta Hirvonen arvioi, että viranomainen ei ole todellisuudessa tutustunut heille lähetettyihin dokumentteihin. Hänen mukaansa yrityksen asiakkaat ovat ulkomailla, ja tämän ymmärtäminen on Suomen viranomaisille vaikeaa. 

– Yritys on esimerkiksi listautunut yhden maailman suurimman kehitysyhteistyöorganisaation USAID:n (Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöjärjestö) yhteistyökumppaneiden listalle. ELYn fokus oli vain tuloksessa ja rahavirrassa, joka tällaisessa tilanteessa ja tällaisen toimialan yrityksessä lähtee liikkeelle vasta aktiivisen markkinoinnin ja brändäyksen jälkeen, Hirvonen sanoo.

– Tämä oli uutta viranomaisille. He ovat tottuneet siihen, että ulkomaalaiset perustavat pizzerioita ja kahviloita, toteaa puolestaan Elio.

Paluu Kolumbiaan lähiviikkoina

Elio on palaamassa takaisin Kolumbiaan heinäkuun loppuun mennessä. Sen jälkeen suunnitelmissa on paikallisen tytäryhtiön perustaminen ja yritystoiminnan pyörittäminen maailman eri laidoilta. Hän pitää mahdollisena, että muutaman vuoden kuluttua hän voisi hakea uutta oleskelulupaa Suomesta, mikäli taloustilanne on kohdillaan.

– Emme anna periksi. Meidän pitää jatkaa työntekoa entistä vahvempina, Elio sanoo.

Maija-Riitalla on tarkoitus lähteä kuukaudeksi Kolumbiaan syksyllä yhteisten projektien eteenpäin viemiseksi.

Pariskunta myöntää, että yhteisen yrityksen pyörittäminen tulee olemaan haastavaa, kun samaan aikaan toinen elää yötä ja toinen päivää. Entä kestääkö parisuhde pitkän välimatkan?

– En usko sen olevan ongelma, vaikka kommunikaatio voi vähän vaikeutua, Elio toteaa.

– Olemme molemmat jo sen ikäisiä, että tiedämme mitä parisuhteessa oleminen tarkoittaa. Meiltä on kyselty, miksi emme mene naimisiin koska se ratkaisisi monia käytännön ongelmia. Mutta ei se ole se pointti. On surullista, että päätöksiä tekevät ihmiset eivät täysin ymmärrä miten ratkaisut vaikuttavat ihmisten arkeen, sanoo Maija-Riitta.

Lue myös:

    Uusimmat