MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 1. kesäkuuta.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
|
23.59: Luhanskin armeijan päällikkö: Noin 80 prosenttia Severodonetskista on venäläisten valtaama
Luhanskin armeijan päällikkö Serhiy Haydayn mukaan taistelu jatkuu yhä Severodonetskin kaduilla, mutta 80 prosenttia kaupungista on venäläisten valtaama.
– Joillakin kaduilla on puolustuksemme on ollut menestyksekästä. Kuusi venäläissotilasta on vangittu.
21.45 Ukrainan presidentin kansliapäällikkö kommentoi Yhdysvaltain aseapua
Ukrainan presidentin kansliapäällikkö on vastannut Yhdysvaltain uusimpaan ilmoitukseen aseavusta.
Aiemmin tänään kerrottiin, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle neljä kappaletta pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiä. Asiasta kertoi Pentagonia edustava viranomainen Reutersin mukaan.
Reutersin mukaan kansliapäällikkö kommentoi apua twiitissään sanoin: Kiitos liittolaiset, voitetaan Venäjä yhdessä.
20.47: MTV:n toimittaja palasi Ukrainaan: "Kyllästyminen sotaan on selkeää – oletus on, että Kiovaan voidaan yhä hyökätä"
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen palasi tänään keskiviikkona sotaa käyvään Ukrainaan kuukauden tauon jälkeen. Pääkaupungin asukkaiden laukut ovat pakattuina vaikka normaali elämä jossain määrin on palautunut, Nurminen kertoo.
– Melkoisen normaalilta kesäpäivältä näyttää, mutta se on vain pintahumua. Kadut ovat täynnä autoja ja liikkeitä on avattu paljon. Jotkut koulutkin ovat auenneet, Nurminen kertoo.
Kiovaan on palannut paljon sodan ensiviikkoina kaupungista paenneita. Samaan tapaan kuin Venäjän hyökkäyksen ensipäivinä, on bussit ja junat nytkin myyty loppuun. Helmikuussa Kiovasta paettiin, nyt sinne palataan.
– Kyllästyminen sotaan on selkeää. Ihmiset eivät halua luovuttaa asemiaan pääkaupungissa, mutta laukut ovat pakattuina, eivätkä he tee investointeja kotiinsa tai yrityksiinsä. Oletusarvo on, että hyökkäys voi yhä tulla, Nurminen sanoo.
– Se mitä kaduilla puhutaan, on että Valko-Venäjän suunnasta voi tulla seuraava hyökkäys ihan maata myöten. Sitä pidetään hyvin realistisena, että hyökkääjät olisivat valkovenäläisiä sotilaita, Nurminen jatkaa.
Lue aiheesta lisää täältä.
20.44: Venäjä päätti keskittyä Severodonetskiin – Ukraina haistoi tilaisuuden ja hyökkäsi: "Hyödyntää Putinin päätösten luomia heikkouksia"
Sen sijaan, että Ukraina olisi työntänyt yhä lisää joukkoja Itä-Ukrainaan puolustaakseen Severodonetskia, päätti se aloittaa vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella.
Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) katsoo Hersonin alueen olevan hyökkäyssuuntana järkevä.
– Herson on kriittinen alue, koska se on ainoa paikka Ukrainassa, jossa Venäjällä on joukkoja Dneprjoen länsipuolella, Ukraina kertoo.
Venäjä haluaa pitää sillanpääasemansa. Siitä on paljon iloa, jos Kreml jossain vaiheessa päättää jatkaa hyökkäystä Etelä-Ukrainassa. Toukokuussa Kremlin sotilaat saivat arviolta pataljoonan verran sotilaita ja kalustoa maksaneen opetuksen joenylityksen vaikeudesta Donetsjoella.
Jos taas Ukraina onnistuu Hersonin suunnalla, parantuvat maan puolustusasemat kertaheitolla.
– Jos Putin on päättänyt keskittää kaikki saatavilla olevat joukot ja voimavarat epätoivoiseen ja veriseen yritykseen valloittaa alueita Itä-Ukrainassa, niin hänelle jää käteen pääosin symbolisia saavutuksia, ISW katsoo.
– Ukrainan jatkuvat onnistuneet vastahyökkäykset Hersonissa kertovat siitä, että Ukrainan sotilasjohto ymmärtää tämän tosiasian. He hyödyntävät niitä heikkouksia, jotka Putinin päätökset ovat luoneet, ISW jatkaa.
Lue aiheesta lisää täältä.
20.38: Yhdysvallat lähettää neljä HIMARS-raketinheitintä Ukrainalle
Yhdysvallat lähettää Ukrainalle neljä kappaletta pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiä, kertoo Pentagonia edustava viranomainen Reutersin mukaan.
Samainen viranomainen arvioi, että asejärjestelmän käyttöön ottaminen vaatii noin kolmen viikon koulutuksen.
Ukraina on vakuuttanut, ettei se iske raketinheittimillä Venäjän puolelle, Yhdysvallat painottaa.
20.22: Ennuste: sota kutistaa Ukrainan vehnäsatoa 40 prosenttia
Ukrainan vehnäsadon odotetaan sodan takia kutistuvan 40 prosenttia, kertoi Ukrainan viljayhdistys keskiviikkona.
Ukrainan uskotaan näin ollen vievän ulkomaille vain puolet siitä viljasta, mitä viljan vienti oli edellisen sadon jälkeen, yhdistys sanoi.
Yhdistyksen mukaan Ukrainassa odotetaan korjattavan vain hieman yli 19 miljoonan tonnin vehnäsato tänä vuonna, kun viime vuonna vastaava luku oli yli 33 miljoonaa tonnia.
Sota on tuhonnut infrastruktuuria ja ajanut viljelijöitä pakoon tiluksiltaan, eikä kylvöjä päästä tekemään. Seuraukset voivat olla pitkäaikaisia, vaikka sota päättyisikin pian.
17.32: EU:n tuomioistuin vahvisti pakotteet "Putinin kokille"
EU:n tuomioistuin hylkäsi "Putinin kokiksi" kutsutun Jevgeni Prigozhinin valituksen häneen kohdistetuista pakotteista. Prigozhinia pidetään Venäjän salaisia operaatioita ulkomailla suorittaneen Wagner-palkkasoturiyhtiön omistajana.
Päätös valituksen hylkäämisestä sekä aiempien päätösten vahvistamisesta Libyassa tehtyihin ihmisoikeusrikkomuksiin liittyen julkaistiin keskiviikkona EU:n tuomioistuimen sivuilla.
Prigozhinille ja Wagner-yhtiölle asetettiin vuonna 2021 pakotteita ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa.
15.10: Venäjä keskittää hyökkäystään Sjevjerodonetskin kaupunkiin
Venäjän joukot hallitsevat nyt noin 70:tä prosenttia Sjevjerodonetskin kaupungista, kertoo Guardian-lehti. Luhanskin kuvernööri Serhi Haidain mukaan ukrainalaiset joukot ovat vetäytyneet heille parempiin asemiin, mutta jatkavat taisteluita kaupungissa.
Haidai kertoo myös, että Lysytshanskin kaupunki on nyt kokonaan ukrainalaisten hallussa.
– Kaikki Luhanskin alueen vapaat siirtokunnat ovat jatkuvasti tulituksen kohteena. Evakuointi on keskeytetty, Haidai kirjoitti Guardianin mukaan viestipalvelu Telegramissa.
13.43: Venäjä ei pidä USA:n raketinheitinlahjoituksesta – "Meillä ei ole erityistä luottamusta Ukrainaan"
Venäjän mukaan se suhtautuu "hyvin negatiivisesti" Yhdysvaltain Ukrainaan tekemiin asetoimituksiin.
Yhdysvallat aikoo lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo nimettömänä medialle kommentoinut yhdysvaltalainen viranomaislähde.
Venäjän mukaan asetoimitukset Ukrainaan eivät edesauta rauhanneuvotteluiden jatkumista. Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan neuvotteluiden jämähtämisestä.
Ukraina on sanonut, ettei se aio ampua pitkän kantaman raketinheittimillä Venäjän puolelle.
– Meillä ei ole erityistä luottamusta Ukrainaan, Kremlistä todetaan.
Venäjä ei ota kantaa siihen, miten se vastaisi, jos Ukraina ampuisi Yhdysvaltain toimittamia raketteja Venäjän puolelle. Kreml ei omien sanojensa mukaan halua spekuloida ”pahimmilla skenaarioilla”.
13.15: Saksa aikoo toimittaa Ukrainaan modernia ilmatorjuntakalustoa
Saksa aikoo toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmän, joka riittää suojelemaan suurta kaupunkia Venäjän ilmaiskuilta, kertoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskiviikkona.
– Hallitus on päättänyt lähettää Iris T -järjestelmän, joka on uudenaikaisin Saksan nykyisistä järjestelmistä. Sillä voidaan suojata kokonainen suuri kaupunki Venäjän ilmaiskuilta, Scholz selvitti parlamentille.
Saksa aikoo niin ikään lähettää tutkajärjestelmän, joka pystyy havaitsemaan vihollisen rakettitulen.
Saksaa on syytetty hitaudesta Ukrainan aseistamisessa. Tiistaina Saksa kuitenkin ilmoitti sopineensa Kreikan kanssa, että Kreikka lähettää neuvostoaikaisia sotilasajoneuvoja Ukrainaan. Vastineeksi Kreikka saa modernia kalustoa Saksalta.
Saksa on jo aiemmin tehnyt vastaavan sopimuksen Tshekin kanssa ja neuvottelee sopimuksesta Puolan kanssa.
12.40: Paavi Franciscus: Vehnä ei voi olla sodan aseena
Paavi Franciscus vetosi keskiviikkona valtioiden päättäjiin ja viranomaisiin, jotta Ukrainan vehnän viennin esteet poistettaisiin.
Paavi puhui yleisölle Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa.
– Monet miljoonat ihmiset, erityisesti maailman köyhimmissä, ovat riippuvaisia Ukrainasta peräisin olevasta vehnästä, paavi sanoi yleisölle.
12.18: Guardian: Venäjä hallitsee nyt noin 70:tä prosenttia Sjevjerodonetskin kaupungista
Venäjän joukot hallitsevat nyt noin 70:tä prosenttia Sjevjerodonetskin kaupungista, kertoo Guardian-lehti. Asiasta kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai Telegram-viestipalvelussa.
Kuvernöörin mukaan ukrainalaiset joukot ovat vetäytyneet parempiin asemiin, mutta jatkavat taisteluita kaupungissa.
Haidai kertoo myös, että Lysytshanskin kaupunki on nyt kokonaan ukrainalaisten hallussa.
10.57: CNN: Ainakin 243 lasta on kuollut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan
Ainakin 243 lasta on kuollut ja 446 haavoittunut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopussa. Asiasta kertoo CNN:n mukaan Ukrainan syyttäjäviranomainen.
Lisäksi lähes kaksituhatta oppilaitosta on vaurioitunut ja 181 oppilaitosta on tuhoutunut täysin.
Ukrainan syyttäjäviranomaisen mukaan luvuista puuttuvat vielä tiedot niiltä alueilta, joissa käydään aktiivisia taisteluja.
Unicef puolestaan kertoo 262 lapsen vahvistetusta kuolemasta ja yli 400 haavoittuneesta. Järjestön mukaan yli viisi miljoonaa lasta on humanitaarisen avun tarpeessa Ukrainassa.
9.33: Venäjä on edennyt Sjeverodonetskin keskustaan
Luhanskin kuvernööri Serhiy Haydayn mukaan Venäjä on vakiinnuttanut asemansa Sjeverodonetskin keskustassa, kertoo CNN.
Venäjä on iskenyt Sjeverodonetskissa myös kemiantehtaisiin sen yrittäessä valloittaa kaupunkia. BBC:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui eilen tiistaina venäläisten iskuja kemiantehtaisiin "hulluudeksi".
7.25: Venäjä hallitsee suurinta osaa Sjeverodonetskista
Luhanskin kuvernööri Serhiy Hayday kertoo Venäjän hallitsevan suurinta osaa Sjeverodonetskista. Hayday kuitenkin kiisti Ukrainan joukkojen joutuvan saarretuksi.
– Olemme jatkuvasti yhteydessä. On mahdollisuus liikkua, joten armeija puolustaa nyt rauhallisesti miehittämissään asemissa. Kaupungin kaikista taloista 90 prosenttia on nyt vaurioitunut. Näistä 60 prosenttia on lähes mahdotonta palauttaa. Ja kaikki kriittinen infrastruktuuri on täysin tuhoutunut, Hayday kertoi CNN:n mukaan.
7.01: Ukraina raportoi 15 000 epäillystä sotarikoksesta
BBC uutisoi Ukrainan raportoivan 15 000 epäillystä sotarikoksesta. Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi toimittajille Haagissa, että 600 epäiltyä on tunnistettu ja 80 tutkintaa on aloitettu.
Epäiltyjen listalla on Venediktovan mukaan Venäjän huippusotilaita, poliitikoita ja propaganda-agentteja. Useat tuhannet sotarikokset ovat tapahtuneet Donbassin alueella.
5.23: Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo viranomaislähde
Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo nimettömänä medialle kommentoinut yhdysvaltalainen viranomaislähde. Järjestelmän kantama on noin 80 kilometriä.
Lähteen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.
Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaampia M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä, jotka pystyvät ampumaan jopa 300 kilometrin päähän. Myös kevyempiä HIMARS-järjestelmiä on ollut Ukrainan toivelistalla.
00.04: Ukraina ehdottaa Macronille vierailua
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti tiistaina Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia vierailemaan Ukrainassa ennen kuin Ranskan kiertävä EU-puheenjohtajuus päättyy kesäkuun lopussa.
– Olisi hyvä, jos Macron tulisi EU-puheenjohtajuuden aikana, ja parasta olisi, jos hän toisi mukanaan uusia asetoimituksia Ukrainaan. Se on arvokkainta apua, jota voimme Ranskalta saada, Kuleba sanoi ranskalaisen uutiskanavan haastattelussa.
Macron kävi Venäjällä ja Ukrainassa hieman ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilut kolme kuukautta sitten. Hän ei ole käynyt Ukrainassa hyökkäyksen alkamisen jälkeen, vaikka muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja monet muut länsimaiset johtajat ovat maassa tuon jälkeen pistäytyneet.
Ranskan tuore ulkoministeri Catherine Colonna kävi Kiovassa maanantaina.
Macron sanoi tiistaina, että hän palaa Kiovaan, "kun olosuhteet ovat oikeat".
23.40: Ukrainan mukaan Hersonin alue joutunut viestipimentoon
Ukrainan viranomaisten mukaan mitkään viestintävälineet eivät toimi Venäjän miehittämän Hersonin alueella.
Ukrainalaisviranomaisten mukaan alueen asukkailla ei ole mahdollisuutta käyttää ukrainalaisia kännykkäyhteyksiä tai internettiä, eikä myöskään soittaa maan sisäisiä tai kansainvälisiä puheluita lankapuhelimitse.
Ukrainan mukaan miehittäjät ovat estäneet alueen yhteydet ulkomaailmaan.