Upseeri Ukrainan sodasta: "Dominoefekti – rintama voi romahtaa"

Venäjä valtaa monia kyliä nyt niin nopeasti, että ne jäävät suhteellisen ehjiksi, upseeri arvioi.

Ukrainan rintamaa Itä-Ukrainan Donetskin alueella uhkaa romahtaminen, arvioi Itävallan asevoimien eversti Markus Reisner saksalaismedia n-tv:n haastattelussa.

Venäläisjoukot valtaavat tällä hetkellä paikkakuntia Donetskin alueen strategisesti tärkeän Pokrovskin itäpuolelta päivittäin, eversti toteaa.

– Näemme dominoefektin, vaikkakin rajoitetusti. Yhden paikkakunnan menetys uhkaa läheisten ukrainalaisjoukkojen sivustaa. Heidän on vetäydyttävä, ja näin seuraava paikkakunta joutuu venäläisten käsiin, hän jatkaa.

Reisnerin mukaan Venäjä valtaa monia kyliä niin nopeasti, että ne jäävät osittain suhteellisen ehjiksi. Asutuskeskuksista ei siis ole käyty suurempia taisteluita, mikä on varsin poikkeuksellista Ukrainan sodan kontekstissa.

– On mahdollista, että Ukraina pystyy tuomaan paikalle reservit ja vakauttamaan kolmannen puolustuslinjan, mukaan lukien Pokrovskin, ajoissa, Reisner arvioi.

– Jos tämä ei onnistu, Pokrovskin valtaamisen lisäksi venäläiset saattaisivat tunkeutua syvälle länteen. Tämä voisi johtaa Ukrainan Donbassin rintaman romahtamiseen, hän jatkaa.

Tyystin toinen asia on, löytyykö Ukrainalta tarvittavia reservejä. Ukraina otti riskin hyökätessään kesken Venäjän hyökkäyksen Kurskin alueelle.

Mikä Ukrainan Kursk-menestyksen hintalappu ja merkitys? 7:48
Mikä on Ukrainan Kursk-menestyksen hinta ja merkitys?

Ukraina: Venäjä kärsii kovia tappioita

Ukrainan Kurskin hyökkäys on kerännyt runsaasti positiivista julkisuutta ja maan presidentin neuvonantaja puolusti sitä MTV Uutisten äskettäisessä haastattelussa. 

Hyökkäyksen sotastrateginen merkitys on kuitenkin kyseenalaistettu, sillä hyökkäykseen osallistui monia Ukrainan taisteluvoimaisimmista yksiköistä, joita olisi kipeästi tarvittu itärintamalla.

– Kaikki riippuu molempien osapuolten joukkojen tilasta, Reisner sanoo.

– Ukrainan puolella on se etu, että vaikka he vetäytyvät, ovat venäläiset joukot pahasti kuluneet, hän jatkaa.

Ukraina väittää Venäjän menettäneen viimeisen viikon aikana päivittäin keskimäärin vajaat 1 300 sotilasta ja kymmeniä panssareita. Väitteitä ei ole vahvistettu. Venäjän tiedetään pystyvän paikkaamaan kuukausitasolla henkilöstötappionsa.

Ukraina voi tehdä vastahyökkäyksen

Vaikka Pokrovsk ei ole suurkaupunki, on se Ukrainan huollon keskittymä ja liikenteen solmukohta. Näin ollen se on sotastrategisesti huomattavasti kokoaan merkittävämpi kaupunki.

Britannian puolustusministeriö toteaakin Pokrovskin olevan avainasemassa Ukrainan Donetskin alueen huoltoketjussa.

– Jos Venäjä valtaa kaupungin, se todennäköisesti pidentää ja eriyttää olemassa olevia Ukrainan huoltolinjoja, ministeriö kirjoittaa.

– Tämä todennäköisesti vaikeuttaa Ukrainan asevoimien huoltotoimia ja resurssien nopeaa siirtämistä useisiin keskeisiin tukikohtiin Tshasiv Jarin ja Vulhedarin välillä, ministeriö jatkaa.

Ukrainalla on myös vastahyökkäyksen mahdollisuus Pokrovskin alueella, eversti Reisner toteaa. Teoria on sama kuin minkä Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän erikoistutkija Pentti Forsström esitti aiemmin.

Kuten alla olevasta kartasta näkyy, voi Venäjän hyökkäysmuodosta kohti kaupunkia muodostua verrattain pitkä kiila. 

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Pokrovskin kaupungin rintamatilanne 2. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Pokrovskin kaupungin rintamatilanne 2. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Jos näin käy, tarjoaa se ukrainalaisjoukoille mahdollisuuden iskeä venäläisjoukkojen kylkiin. Tämä Venäjän sodanjohdossa toki tiedetään.

– Venäjä varmasti pyrkii työntämään kiilaan joukkoja niin paljon, ettei Ukraina pysty käyttämään mottitaktiikkaa, Forsström katsoo.

Lisää Pokrvoskin taistelusta voi lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat