MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 9.2.2023.
|
23.21: Zelenskyi tapasi Belgian kuninkaan ja lahjoitti isännille palasen alasammuttua venäläistä sotilaskonetta
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tavannut Belgian kuningas Philippen kuninkaallisessa palatsissa Brysselissä. Tapaamisen osallistui myös Belgian pääministeri Alexander De Croo.
Zelenskyi ojensi isännilleen palasen venäläisestä Suhoi Su-25 -maataistelukoneesta, joka oli ammuttu alas Ukrainassa.
Kuningashuoneen mukaan venäläiskoneen palaseen oli kirjoitettu sanat ”yhdessä voitamme”. (CNN)
22.17: Luhanskin alueen sotilasjohdon mukaan Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään, mutta läpimurtoa ei ole saavutettu
Luhanskin alueen sotilasjohdon mukaan Venäjä on aloittanut hyökkäyksen seudulla, mutta toistaiseksi hyökkäys ei ole tuottanut merkittäviä tuloksia. Ukraina uskoo hyökkäyksen olevan osa suurempaa hyökkäystä, mitä Venäjän on uskottu valmistelleen.
Ukrainan puolustusvoimien mukaan Venäläiset hyökkäävät hallussaan olevan Kreminnan kaupungin suunnasta. Ukrainalaiset ovat yrittäneet häiritä Kreminnan ja pohjoisempana olevan, niin ikään Venäjän hallussa olevan, Svatoven kaupungin välistä tärkeää tietä. Etulinja on sijainnut kyseisellä alueella jo kuukausia.
Ukrainalaisten mukaan venäläiset ovat tehneet seudulla hyökkäyksiä ilman läpimurtoa. Tilannetta kuvataan vaikeaksi, mutta sen kerrotaan olevan vielä Ukrainan armeijan hallittavissa.
Myös venäläiset sotaa ja Putinia kannattavat blogaajat ovat kirjoittaneet varovaiseen sävyyn venäläisten joukkojen yrityksistä edetä ukrainalaisten hallussa olevalle alueelle. (CNN)
19.07: SpaceX rajoittaa Starlink-palvelun käyttöä
Elon Muskin perustama avaruusyhtiö SpaceX on rajoittanut satelliittiensa Starlink-internetpalvelun käyttöä sotilaallisiin tarkoituksiin Ukrainassa sen jälkeen, kun sitä on väitetysti käytetty miehittämättömien ilma-alusten ohjailuun, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Yhtiötä johtavan Gwynne Shotwellin mukaan Starlink-teknologiaa ei ole suunniteltu sotilaskäyttöön.
– On hyväksyttävää, että armeija käyttää teknologiaa viestintään, mutta tarkoitus ei koskaan ollut, että sitä käytetään hyökkäyksiin, Shotwell sanoi.
Shotwell ei tarkentanut, miten satelliittipalvelun käyttöä tarkkaan ottaen on rajoitettu.
18.43: Viro ehdottaa EU:n laajuista mekanismia aseiden hankkimiseksi Ukrainalle, pääministeri Kaja Kallas vertaa mallia koronarokotteiden ostoihin
Viron pääministeri Kaja Kallas ehdottaa EU:n laajuista mekanismia, jolla hankittaisiin aseita Ukrainalle. Kallaksen mukaan järjestelmä voisi toimia samalla lailla kuin mekanismi, jolla EU hankki keskitetysti koronarokotteita.
Viron pääministerin mukaan järjestelmä nopeuttaisi asetoimituksia Ukrainalle. Kallasin mallissa jäsenmaat tarjoaisivat varat, EU-komissio hankkisi aseet ja ne toimitettaisiin suoraan Ukrainaan.
Kallas muistuttaa, että jokainen viivytys ja epäröinti kasvattavat hintalappua. Viron pääministerin mukaan Euroopan puolustusteollisuudelle täytyisi antaa selkeä signaali kasvattaa tuotantoaan. (CNN)
16.48: Lännen panssarit kiihdyttivät ex-presidentti Medvedevin rajuihin tankkifantasioihin: Uhoaa Venäjän hankkivan tuhansia vaunuja
Venäjän entinen presidentti ja nykyinen maan turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev kertoo Venäjän aikovan kasvattaa taistelupanssarivaunujen tuotantoa. Tuotannon lisäämisen kerrotaan olevan vastatoimi lännen päätökselle antaa Ukrainalle panssarivaunuja.
– Eilen vihollisemme aneli lentokoneita, ohjuksia ja tankkeja ulkomailla. Miten meidän tulisi vastata? Tässä tapauksessa on selvää, että kasvatamme useiden asejärjestelmien tuotantoa, Medvedev uhosi.
Medvedev väittää, että Venäjä aikoo sekä tuottaa että modernisoida tuhansia panssarivaunuja. Länsimaissa on epäilty Venäjän kykyä korvata moderneimman kaluston huvenneita varastoja kovista puheista ja uhosta huolimatta. (CNN)
16.09: IAEA neuvottelee turva-alueen luomisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille
Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi neuvottelee Venäjän valtiollisen ydinvoimayhtiön Rosatomin johdon kanssa turva-alueen luomisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille Ukrainassa.
Ukrainalainen ydinvoimala on ollut venäläisten hallussa maaliskuusta lähtien. Laitoksen tilanne on herättänyt sodan aikana useita kertoja huolta, ja IAEA on ajanut turvavyöhykkeiden luomista jo aiemminkin. (Reuters)
16.00: Sanna Marin: Ukrainaa pitää auttaa täyttämään jäsenyyskriteerit
Euroopan unionin pitää auttaa Ukrainaa, jotta se pystyy täyttämään jäsenyyskriteerit mahdollisimman nopeasti. Näin katsoo pääministeri Sanna Marin (sd.), joka edustaa Suomea EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa Brysselissä tänään.
Kriteereistä Marin kuitenkin pitäisi kiinni.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili aamulla Euroopan parlamentissa, ja hän puhuu myös huippukokouksessa. Fyysinen vierailu huippukokoukseen on poikkeuksellinen teko sodassa puolustautuvan Ukrainan presidentiltä, ja odotuksena on ponteva pyyntö lisätuesta.
Marin sanoi huippukokoukseen tullessaan, että on tärkeää käydä Ukrainan tilanteesta keskustelua kasvotusten. Ukraina tarvitsee hänen mukaansa humanitaarista ja taloudellista tukea sekä ennen muuta aseita ja raskaampaa aseistusta.
– On erittäin tärkeää, että Zelenskyillä on nyt mahdollisuus vedota kaikkien maiden päämiehiin sen puolesta, että yhteisesti voimme toimittaa riittävän määrän kalustoa Ukrainaan, jolla he pystyvät puolustamaan omaa maatansa ja [saavat] työnnettyä venäläisiä joukkoja kauemmaksi, Marin sanoi.
Marinin mukaan huippukokouksesta on lähdettävä vahva tuen viesti uusien pakotteiden valmistelusta, aseistuksen toimittamisesta, Ukrainan jälleenrakennuksesta ja yhteisen polun viitoittamisesta Ukrainan EU-jäsenyydelle.
Marinin mukaan tänään nousee esiin se, että Euroopan puolustusteollisuutta pitäisi vauhdittaa.
– Sille annan kyllä vahvan tukeni.
Marin ei ryhtynyt ottamaan kantaa siihen, pitäisikö Ukrainalle toimittaa hävittäjiä.
– Varmasti hävittäjäkysymys on sellainen, josta tulemme tulevaisuudessa keskustelemaan. Jotta Ukraina voi voittaa sodan, se tarvitsee kyllä erittäin raskasta kalustoa. Puhutaan niin maakalustosta kuin ilmakalustosta, ja varmasti tämä on sellainen asia, josta tulemme tämän kevään aikana puhumaan, hän sanoi.
Lue myös: Sotatarvikefirmat myyvät nyt osin "ei-oota" – saadaanko Suomeen tarvittavat järjestelmät?
15.48: Von der Leyen: EU:lta tulossa uusia pakotteita Venäjän propagandisteille
Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:lta on tulossa pian kymmenes pakotepaketti Venäjää vastaan. Hänen mukaansa paketti sisältää muun muassa henkilöpakotteita sotilaita, poliitikkoja ja myös venäläisiä propagandisteja vastaan.
Von der Leyen vakuutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa, että EU aikoo auttaa Ukrainaa voittamaan sekä sodan että oikeudenmukaisen rauhan.
15.19: Zelenskyi patisti EU-johtajia kiirehtimään aseapua Ukrainalle
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi patisteli Brysselissä EU-maiden johtajia kiirehtimään Ukrainan tarvitsemaa aseapua. EU:n huippukokoukseen saapuneita johtajia tavanneen Zelenskyin mukaan Ukrainan ja EU:n on tehostettava keskinäisen yhteistyönsä dynamiikkaa siten, että on mahdollista toimia nopeammin kuin hyökkääjä eli Venäjä.
Ukraina on aiemmin varoittanut Venäjän aloittavan pian uuden suuren hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.
Zelenskyi vieraili aiemmin päivällä myös EU-parlamentissa, missä puhemies Roberta Metsola kehotti unionin jäsenmaita harkitsemaan pikaisesti pitkänkantaman aseiden ja hävittäjien lähettämistä Ukrainaan.
13.33: Saksalainen asevalmistaja haluaa toimittaa Ukrainaan uusia panssarivaunumalleja
Saksalainen asevalmistaja Rheinmetall haluaa toimittaa Ukrainaan uusimpia panssarivaunumallejaan, kuten Panther-taistelupanssarivaunuja. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan toimitusjohtaja Armin Papperger Handelsblatt-lehdelle tänään.
13.20: Presidentti Zelenskyi EU-parlamentissa: Ukraina on matkalla kotiin
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puhunut ensimmäistä kertaa EU:n parlamentissa ja todennut Ukrainan olevan matkalla kotiin. Parlamentin puhemies Roberta Metsola puolestaan vakuutti Ukrainan kuuluvan EU:hun ja sanoi, että liittymisprosessista pitää saada mahdollisimman nopea.
Eurokansanedustajat osoittivat seisaaltaan suosiota Zelenskyille, jolle Metsola ojensi puheen päätteeksi EU:n lipun. Metsola myös kiirehti jäsenmaita harkitsemaan pikaisesti Ukrainan pyytämien pitkän kantaman aseiden ja hävittäjien lähettämistä sotaa käyvälle maalle.
Myöhemmin tänään Zelenskyi osallistuu Brysselissä EU:n huippukokoukseen.
11.20: Britannian puolustusministeriö: Kevään tulo hidastanee liikettä taistelukentällä
Itse sodankäynnin lisäksi sotilaat Ukrainassa joutuvat kamppailemaan sääolojen kanssa.
Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan maaperä Itä-Ukrainassa on vielä toistaiseksi jäinen, mutta kevään edetessä ja lumien sulaessa se tulee muuttumaan mutaiseksi. Tämä tulee todennäköisesti vaikeuttamaan sotilaiden ja kaluston liikkumista.
Liikkumisen odotetaan olevan hankalinta maaliskuun loppupuoliskolla. Liikkumisen kannalta huonot sääolosuhteet eivät kuitenkaan väistämättä tarkoita hyökkäysten hidastumista. Alkoihan Venäjän ensimmäinenkin suurhyökkäys Ukrainaan keväällä.
9.50: IS: Venäjä esti suomalaistoimittajan työskentelyn maassa
Venäjä on estänyt palkitun suomalaistoimittajan Arja Paanasen työskentelyn maassa, Ilta-Sanomat kertoo.
Lehden mukaan Venäjän ulkoministeriö ei ole myöntänyt Paanaselle työskentelyyn oikeuttavaa akkreditointia ja kirjeenvaihtajaviisumia.
Paanasella on Ilta-Sanomien mukaan ollut työlupa maassa vuodesta 1990 lähtien. Lupa on aiemmin uusittu vuosittain.
8.38: ISW: Venäjä on aloittanut uuden suurhyökkäyksen
Venäjän joukot ovat tempaisseet aloitteen Ukrainan sodassa ja aloittaneet uuden suurhyökkäyksen Luhanskissa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
ISW:n mukaan Venäjän joukot ovat iskeneet yhä aktiivisemmin ukrainalaisten puolustuslinjoihin Luhanskin länsiosassa ja onnistuneet etenemään.
Venäjän joukot ovat edenneet Harkovan ja Luhanskin alueiden välisellä rajalla, erityisesti Kupianskin kaupungin lähellä ja Kreminnan kaupungin länsipuolella.
ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat kuitenkin toistaiseksi onnistuneet estämään venäläisiä saavuttamasta suurempia voittoja.
Venäjän hyökkäyksen ei kuitenkaan uskota käynnistyneen vielä täysimittaisesti.
Lue lisää: ISW: Venäjä teki ennennäkemättömän ratkaisun – voi tietää ongelmia verissäpäin puolustetulle Bahmutille
7.35: Volodymyr Zelenskyi matkustaa tänään EU-huippukokoukseen Brysseliin
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa tänään EU-huippukokoukseen Brysseliin yhdessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.
5.57: Volodymyr Zelenskyi vierailee mahdollisesti Brysselissä
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin uumoillaan vierailevan Brysselissä EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksen aikaan torstaina.
Tieto mahdollisesta henkilökohtaisesta vierailusta vuoti julkisuuteen aiemmin tällä viikolla ensin italialaismedian ja myöhemmin Euroopan parlamentin EPP-ryhmän huolimattoman tviittailun seurauksena.
Suunnittelematon julkisuus on aiheuttanut keskustelua Zelenskyin turvallisuuden vaarantumisesta.
Lue lisää: Onko Zelenskyin turvallisuus uhattuna? Huolimaton twiitti paljasti Brysselin-vierailun
Keskiviikko 8.2.
23.38: Ranskan Macron: Venäjä ei saa voittaa
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Venäjän ei saa antaa voittaa sotaa Ukrainassa. Hänen mukaansa Ranska seisoo vakaasti Ukrainan rinnalla ja saattelee Ukrainan kohti voittoa, uutisoi Reuters.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat tänä iltana Pariisissa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tavannut Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Pariisissa Élysée-palatsissa tänä iltana.
Myös Scholz sanoi, että Venäjä ei saa voittaa. Hän vakuutti Saksan jatkavan Ukrainan tukemista niin pitkään kuin on tarvis. Hän tähdensi Ukrainan kuuluvan “eurooppalaiseen perheeseen”.
Zelenskyi matkusti Ranskaan suoraan Britanniasta, jossa hän tapasi muun muassa pääministerin Rishi Sunakin ja kuningas Charlesin. Lisäksi hän puhui Britannian parlamentille.
Lehdistötilaisuudessa Britanniassa koettiin herkkä hetki, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi halasi BBC Ukrainan toimittajaa.
19.26: Venäjä varoittaa Britanniaa lähettämästä hävittäjiä Ukrainaan
Venäjän Britannian-suurlähetystö varoittaa Britanniaa lähettämästä hävittäjiä Ukrainaan. Sen mukaan tällaisella toimella olisi "sotilaallisia ja poliittisia seurauksia Euroopan mantereelle ja koko maailmalle". Asiasta kertoo Reutersin mukaan uutistoimisto TASS.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi tänään länsiliittolaisiinsa, jotta nämä lähettäisivät Ukrainaan hävittäjiä. Zelenskyi esitti vetoomuksensa puheessaan Britannian parlamentille Westminster Hallissa.
Britannia sanoi aloittavansa ukrainalaislentäjien kouluttamisen Naton kehittyneiden hävittäjäkoneiden lentämiseen, mutta ei vielä luvannut lähettää koneita.