Surullinen mysteeri Zimbabwessa – 11 elefanttia löydettiin kuolleena: "Alustavien testien mukaan kyse ei ole syanidista tai salametsästyksestä"

Norsu
Karl Terblanche/ARDEA/All Over Press
Julkaistu 30.08.2020 20:52
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Zimbabwessa tutkitaan yhdentoista elefantin joukkokuolemaa. Selkeää syytä norsujen kuolemaan ei toistaiseksi ole löydetty. Salametsästys ja myrkytyskuolema on jo ehditty poissulkea, Guardian uutisoi.

Yhteensä yhdentoista elefantin ruhot löydettiin perjantaina Hwangen kansallispuiston sekä kuuluisten Victorian putousten välissä sijaitsevasta metsästä.

Kansallispuiston edustajan mukaan kuolleista eläimistä on otettu verinäytteet, jotka on toimitettu laboratoriotutkimuksiin kuolinsyyn selvittämiseksi.

Eläinten kuolemaan ei epäillä liittyvän salametsästystä, sillä elefanttien syöksyhampaat olivat edelleen tallella. Viime vuosina Zimbabwessa salametsästäjät ovat nimenomaisesti myrkyttäneet norsuja pimeillä markkinoilla arvonsa säilyttäneen norsunluun takia.

– Saamme varmistuksen kuolinsyystä vasta testien jälkeen. Mutta olemme sulkeneet pois syanidimyrkytyksen, kansallispuiston edustaja Tinashe Farawo kertoo Guardianin mukaan.

Farawon mukaan muita eläimiä ei ole löytynyt kuolleina samassa yhteydessä.

– Emme ole löytäneet korppikotkia tai muitakaan eläimiä. Alustavien testien mukaan kyse ei ole syanidista tai salametsästyksestä.

Zimbabwen joukkokuolema muistuttaa vastaavaa tapausta viime kuulta, kun naapurimaa Botswanassa löydettiin yli 275 ilman selkeää syytä kuollutta elefanttia.

Tutkijat selvittävät edelleen Botswanan tapausta, mutta senkin yhteydessä on jo niin ikään todettu, ettei kyse ole salametsästyksestä, myrkytyksestä tai pernarutosta.

Botswanassa maailman suurin norsupopulaatio

Botswanassa on maailman suurin norsukanta. Maassa käyskentelee arvioiden mukaan 156 000 elefanttia. Zimbabwessa populaatio on maailman toiseksi suurin: arviolta 85 000 yksilöä.

Viime vuonna noin 200 elefanttia menehtyi Zimbabwessa kuivuudesta seuranneeseen nälkiintymiseen.

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n arvion mukaan noin 90 prosenttia afrikannorsuista on menetetty viimeisen vuosisadan aikana pääasiassa salametsästyksen ja norsunluukaupan vuoksi.

Ympäristöjärjestön mukaan suurinta norsunluun kysyntä on Aasiassa ja se arvioi suurimman osan laittomasta norsunluusta olevan peräisin Afrikasta.

Bristolin yliopistossa vuosi sitten julkaistun tutkimuksen mukaan norsunluun hinta monikymmenkertaistui sen jälkeen, kun norsunluukauppa kiellettiin vuonna 1989.

Norsunluun arvoa laittomilla markkinoilla on vaikea arvioida. Vielä laittoman kaupan huippuvuosina vuoden 2014 tietämillä, norsunluun kilohinta Kiinan pimeillä markkinoilla oli Reutersin uutisen mukaan noin 1 760 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet