Katkaravut ovat kiitollinen raaka-aine. Maukas, monen kanssa toimiva, tulisuutta kestävä, helppo ja nopea valmistaa eikä hintakaan huimaa.
Vaikka näillä leveyspiireillä ei todella tuoreisiin katkiksiin törmääkään, pidän tavallisen pakasteravunkin mausta. Muistan toki kaiholla ensimmäistä kertaa, kun sain maistaa vastapyydettyä katkarapua Napolissa, kalakauppiaan pitämässä bistrossa. Maku oli yllättäen makeahko ja rakenne pehmeä, kun pakasteversiota määrittää raikas suolaisuus ja kevyen napakasti lohkeava rakenne.
Katkaravut tuovat ainakin mun mielestä jokaiseen ruokaan hitusen juhlallisuutta. Kokosin yhteen erilaisia ruokia, joista käy ilmi katkarapujen moniulotteisuus. Mukana on monta klassikkoa, mutta myös vinkeitä uusia ideoita.
Pari asiaa on kuitenkin syytä muistaa. Osta vain vastuullisesti pyydettyjä katkarapuja (MSC) äläkä vaan kypsennä niitä kumimaiseksi.
Gambas al Pil Pil - säpäkkä katkarapu-tapas
Katkarapu-ceviche ecuadorilaisittain
"Pad Thai" - cocktail-palaversio
Pad Thai - klassinen
Yrttinen herne-katkarapurisotto
Sitruunainen katkarapupasta chilillä vauhditettuna
Hauki-katkarapupihvit kananmuna-perunapyreellä
Sake-marinoitu lohi, paistettu katkarapuriisi ja ananasta