Broileri on suomalaisen kotikeittiön kulmakiviä. Se on ennen kaikkea helppo, monikäyttöinen ja myös edullinen raaka-aine. Suomalaiset syövät broilerinlihaa yli 18 kg vuodessa. Se tekee 350 g viikossa eli keskimäärin 50 g päivässä jokaista suomalaista kohti. Aivan tolkuton määrä.
Broileri on minulle arjen ruoanlaiton eettinen haaste. Sitä tekee usein mieli, erityisesti maanantaisin. Haluan suosia eettisempää tuotantoa, mutta sitä ei ole usein tarjolla. En ole sen kanssa ehdoton, mutta joka kerta nostaessani kylmähyllystä tehotuotetun broileripaketin, vit… harmittaa niin penteleesti. Sekä kaupan tarjonta, lihatalojen välinpitämättömyys sekä oman itsekurin puute. Joskus tulee moraalinen dilemma vastaan, kun pitäisi päättää, ostanko neljä luomurintaa 29 eurolla vai neljä tehotuotettua 6 eurolla. Tuskailin aihetta taannoin enemmän täällä. Mutta mennään nyt eteenpäin. Pääasia, että jokainen ymmärtää ostoksia tehdessään, millaista tuotantotapaa kassalla tukee.
Keräsin yhteen blogin kaikki broilerireseptit. Niitä oli kertynytkin melkoisesti, 25 kpl. Niiden erilaisuus kuvastaa hyvin kaikkea, mihin lintu taipuu ja miten tykkään sitä syödä.
HAUDUTELTU (alle 1 h)
Pollo alla Cacciatora - metsästäjän tapaan
Pollo alla Romana - kanaa roomalaisittain
Kanaviillokki - kunnian palautus
Tomaattinen artisokka-kanapata
Valkoviinissä haudutettu sitruunainen kana
Kanaa kookosriisillä senegalilaisittain
PAAHDETTU (alle 1 h)
Sitruunainen, paahdettu kokonainen kana
Paahdettu kana ja tomaattinen lehtikaali
Parsalla täytetyt kanakääryleet
FRITEERATTU
Friteeratut kanankoivet - syvän etelän soul foodia
Buffalo Wings - kunnon jenkkisiivet
Raikkaat, uppopaistetut kanansiivet
Korealaisittain maustetut frittisiivet
GRILLATTU
Cajun-maustetut kanan koipinuijat ja ginger ale -kastike
Grillattu sitruuna-timjamikana
MUUT
Pollo alla Parmigiana - parmesaanikana
Parmesaanikana - toinen versio
Japanilaiset broileripyörykät ja teriyaki-kastike
Kurnik - venäläinen kanapiirakka