Glögi tuli Suomeen 1900-luvun alussa ja siitä saakka kuumaa juomaa on pidetty arvossa. Tiesitkö näitä faktoja glögistä?
1. Lämmitettyä viiniä juotiin jo keskiajalla
Lämmitetyn, maustetun viinin juominen oli Euroopassa yleistä jo keskiajalla. Saksalainen hehkuviini eli glühwein sekä englantilainen mulled wine ovat mausteisia juomia, jotka tarjoillaan höyryävän lämpiminä. Perinteisesti maustettua viiniä myydään joulun alla toreilla ja markkinoilla.
2. Glögi saapui ensin Ruotsiin
Suomalaisille tuttu glögi muistuttaa eurooppalaisia sisaruksiaan. Glögin juominen on ollut Ruotsissa suosittu jouluperinne jo 1890-luvulta alkaen. Suomeen glögi saapui 1900-luvun alussa ja yleistyi joulujuomana 1960-luvulla.
3. Glögin nimi tulee ruotsin kielestä
Glögi-nimi tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa. Vanhan perinteen mukaan glögi valmistettiin polttamalla paloviinaan kastettua sokeritoppaa maustetussa viinissä, mistä juoma sai valmistustapaa kuvaavan nimen. Lisäksi glögin maustamisessa käytetyt sitrushedelmät, kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri olivat 1800-luvun lopulla yleisiä mausteita.
Lähde: Altia
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.