Kauppojen hyllyt notkuvat runsaasta glögivalikoimista, mutta glögiä voi valmistaa myös kotikonstein. Kotitekoisessa glögissä voi itse säädellä mausteiden määrää.
Viiden jälkeen -ohjelmassa valmistettiin kolme erilaista alkoholitonta glögijuomaa. Anoran juoma-asiantuntija Mikael Karttusen mukaan paras pohja glögille on joko alkoholiton tai normaali punaviini.
– Mikäli valmistaa alkoholitonta glögiä, kannattaa valita punaviini, jossa lukee "alcohol reduced". Tällöin viinistä on poistettu alkoholi vasta jälkikäteen, mutta kaikki muut viinin ainekset ja tanniinit ovat tallella, Karttunen vinkkaa.
Ensimmäisenä ohjelmassa valmistettiin klassinen glögi, johon lirautettiin Karttusen valmistamaa glögisiirappia. Se on maustettu muun muassa kanelilla, neilikalla, tuoreella inkiväärillä sekä tuoreella appelsiinin kuorella.
Nappaa resepti: Klassinen glögi
Toisena valmistettiin niin sanottua instant glögiä, jota voi valmistaa helposti vaikkapa yhden lasillisen kerrallaan. Instant glögin yhtenä raaka-aineena käytetään cola-juomaa.
– Viinin ja cola-juoman yhdistelmä on käytännössä glögi, Karttunen paljastaa.
Nappaa resepti: Instant glögi
Viimeisenä valmistettiin vaalea glögi, johon tarvittiin ginger ale -limonadia, omenamehua sekä vaniljasokeria ja kanelitankoja.
– Tätä kannattaa pieni hetki keittää, jotta mausteet uuttuvat sinne.
Nappaa resepti: Vaalea glögi
Entä, jos haluaa glögin terästettynä?
Karttunen antoi vinkit myös glögien terästykseen alkoholilla. Klassisen glögin voi hänen mukaansa maustaa joko yrttilikööri tai hedelmäkatkeroilla.
– Sellainen makea yrttilikööri, amaro-henkinen, jossa on riittävästi sokeria ja klassisia joulumausteita.
Lue myös: Kinuskikissan vinkit piparkakkujen koristeluun: "Jos nyt leipoo, niin ihan hyvin kestävät jouluun asti"
Vaaleassa glögissä puolestaan kannattaa pitäytyä omenamehun "parhaissa kavereissa".
– Tuotteet, jotka ovat hyvin vaniljaisia tai kanelisia. Ehkä jopa voi yhdistää molemmat, Karttunen kertoo.
Alkoholi tulisi lisätä glögiin vasta lopuksi, vaikkapa suoraan lasiin.