Olen törmännyt lähiaikoina mielenkiintoisiin haastatteluihin ja teksteihin alkoholista. Koko nykyinen alkoholikeskustelu on yhä kiinnostavaa, mutta viittaamani jutut menevät sen ohi. Niiden kautta olen saanut ajatella alkoholia hivenen uusilta näkökannoilta ja käsitys siitä, että alkoholin historia on ihmiskunnan historia, pitää enemmän paikkaansa kuin kuvittelinkaan. Suomalainen, itsesyytöksiin pohjaava kuva alkoholinkäytöstä on samalla saanut ymmärrystä ja armahdusta. Haluan kuitenkin hetken märehtiä tuota ajatussaldoa ja antaa tämän vain teaserina tulevaan.
Sen sijaan annan muutamia kutkuttavia lainauksia ja knoppitietoja, jotka ovat em. lähteistä. Sen päälle arvon uuden perusteoksen kotioluen panemiseen, Mika Laitisen ja Maria Markuksen Rakkaudella pantua. Sain sen arvostelukappaleena ja sormet syyhyäisi päästä testaamaan, mutta kotona tilat ovat oluenpanemiseen turhan pienet ja pikkusormia on annettu juuri nyt turhan moneenkin lajiin. Siispä on vain reilua välittää panemisen ilosanomaa eteenpäin. Arvonnan säännöt alhaalla.
Mutta niihin lainauksiin ja knoppitietoihin. Ilman minkäänlaista järjestystä noudattaen.
- ”Keskeinen ero suomalaisen ja eurooppalaisen viinialueen alkoholikulttuurissa on se, että viinialueella alkoholi on tiivis osa arkea, kun taas Suomessa se vie aina arjesta poispäin.”- alkoholitutkija Antti Maunu
- ”Yksi lasillinen on liian vähän. Kaksi sopivasti. Kolme taas aivan liian vähän.” - Jari Sarasvuo
- "Tarvitsemme vettä elääksemme, mutta viini ilmaisee runsauden ja ilon juhlaa. ... Viini on välttämätön osa juhlintaa." - Paavi Franciscus
- Kun Jeesus muutti veden viiniksi Kaanaan häissä, määrä oli 600 litraa. Ja viinin laatu hyvä. (Joh. 2:6)
- ”Alkoholi on miehen pahimpia vihollisia. Mutta kuten raamattu sanoo, rakasta vihollistasi.” - Frank Sinatra
- Ginin suosio Briteissä pohjaa hollantilaista alkuperää olevasta kuningas Vilhelm Oranialaisesta, joka inhosi ranskalaisia ja pisti heidän viineilleen ja brandylle kovat tullimaksut 1600-luvun lopussa. Kotimaassa tuotetun ginin suosio räjähti.
- ”Viini on terveellisin ja hygieenisin juoma.” - Louis Pasteur
- ”Pullollisessa viiniä on enemmän filosofiaa kuin kaikissa kirjoissa.” - Louis Pasteur
- Kreikkalaisperäinen sana symposium tarkoitti alunperin ryyppyjuhlaa. Nykyään se käännetään usein seminaariksi, mutta sisältö säilyy samana.
- ”Maailman ongelmista 99 % hoituisi rahalla. Ja 1 % alkoholilla.” - Quentin R Bufogle
- Saksalaisia haukuttiin 1400-luvulla termillä Weinfässer, viinitynnyri.
- Ruotsalaiset joivat 1800-luvun alkupuolella viinaa 40-50 litraa asukasta kohden, mikä oli kolme kertaa enemmän kuin suomalaiset.
- 1900-luvun alussa suomalaiset olivat 1,5 litran vuotuisalla alkoholinkulutuksellaan Euroopan kuivin maa.
- ”Enpäs liene lempivieras, kun ei tuotane olutta, tulevalle vierahalle.” - Pohjolan emäntä, Kalevala
- Ensimmäinen jenkkipressa George Washington viljeli pihallaan hamppua ja tislasi omat viskinsä.
- Toinen jenkkipressa John Adams taisteli alkoholia vastaan, mutta aloitti aamunsa kannullisella vahvaa siideriä.
- Muslimien alkoholin juontikielto pohjautuu känniläisten hölmöilyyn yhtenä iltana. Profeetta Muhammedin oppilaat olivat kokoontuneet viinimukillisen ääreen. Yksi mekkalaisista alkoi lausua medinalaisten heimoa halventavaa runoa. Tällöin yksi medinalaisista opetuslapsista tarttui paistinluuhun ja löi sillä mekkalaista päähän. Muhammed kysyi huolestuneena Allahilta, miten opetuslapset saataisiin kuriin ja järjestykseen. Allahin vastaus oli selkeä: lopettakaa viininjuonti. Tämän jälkeen kaikki Mekasta löytyneet viinipullot tyhjennettiin katuojaan. Muhammed määräsi 40 raipaniskua sille, joka oli nauttinut viiniä.
LÄHTEET: YLE, Ari Turunen: Humalan henkin eli juomatapojen tarina, vinepair.com, oma muisti
KIRJA-ARVONTA
Kirjoita kommenttikenttään suosikkisi alkoholipitoisista juomista. Jos olut tai viini, niin mielellään tarkemmin. Saa perustellakin. Arvon Rakkaudella pantua -kirjan vastanneiden kesken ke 22.6.16 klo 18.
Palkkapäivän ilta - äänestä kyllä! - Kieltolakimainos Ruotsissa 1922 (Wikipedia)