Älä tee ruokavirhettä "nirson" lapsen kanssa: "Saattaa jopa pahentaa tilannetta"

Miten saada valikoiva lapsi syömään ja miten ruoka-aineallergiat vaikuttavat perheiden elämään? Asiantuntijat Huomenta Suomen haastattelussa.

Mikä avuksi, jos lapsi ei syö? 

Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina allergisen tai valikoivan lapsen hyvästä ruokasuhteesta. Studiossa vieraina olivat Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs sekä ravitsemus- ja kasvatustieteilijä Sanna Talvia.

Älä pakota tai tuputa

Talvian mukaan on tavallista, että lapsen allergia tai valikoiva syöminen voi aiheuttaa vanhemmissa ahdistusta. 

– Meillä on vanhempina primitiivinen tarve pitää lasta hengissä. Jos lapsi ei syö ja sen kanssa on haasteita, niin se voi viedä aika syviin vesiin.

Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että nirsoilevan ja huonosti syövän lapsen kanssa ei tulisi menettää hermoja. Syömättömyystilanteessa tulisi sen sijaan toimia perusintuition vastaisesti. 

Mikään tutkimus ei osoita, että painostamalla ja tuputtamalla saataisiin lapsi syömään paremmin. 

–  Meillähän tulee luontainen refleksi tuputtaa ja työntää lasta syömään ruokia. Usein se ei auta, vaan saattaa jopa pahentaa tilannetta.

Onko lapsi sittenkin supermaistaja?

Talvian mukaan tilanteen neutraloiminen ja positiivisen tunneilmapiirin luominen ruokailutilanteessa olisivatkin äärimmäisen tärkeitä. 

Talvia myös muistuttaa, että ruokailuun liittyvät haasteet voivat joillain ihmisillä olla synnynnäisiä. 

– Toisilla ihmisillä ovat syntymästä asti jo aistit virittyneet sillä tavalla, että meille ei ole niin helppoa syödä uusia ruokia. Voi olla supermaistaja tai erityisen herkkä maistamaan erilaisia tuntoaistillisia juttuja ruoassa.

Ruokailutilanteisiin tarvitaan siis malttia, kärsivällisyyttä ja negatiivisen kehän purkamista. On myös hyvä muistaa, että noin 2–6-vuoden iässä monet lapset ovat luontaisesti ennakkoluuloisia esimerkiksi uusia ruokalajeja kohtaan.

Entä jos lapsella onkin allergiaa? Katso jutun yllä olevalta videolta asiantuntijoiden haastattelu.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.