Laillistetun ravitsemusterapeutin mielestä lapsia ei pitäisi kieltää leikkimästä ruoalla eivätkä vanhemmat saisi harhauttaa lapsiaan syömään.
Mitä tehdä, jos lapsi ei suostu syömään kasviksia tai kiukuttelee perheillallisella? Pitäisikö lapsi pakottaa syömään tai laittaa ruokailemaan yksin?
Brittiläinen pikkulasten ravitsemukseen erikoistunut ravitsemusterapeutti Charlotte Stirling-Reed sanoo The Sunille, että ankaruus ja pakottaminen eivät ole tehokkaimpia mahdollisia tapoja opettaa lapselle hyviä ravitsemustottumuksia ja pöytätapoja. Sen sijaan yhteinen ruokailuhetki pitäisi nähdä laatuaikana lapsen kanssa.
Vuorovaikutus pikkulapsen kanssa vaikuttaa siihen, miten lapsi oppii syömään ja millaisen suhteen hän muodostaa ruokailuun. Seuraavia lauseita asiantuntija ei sanoisi lapselle ruokapöydässä.
”Syö vihannekset”
Terveelliset vihannekset eivät tunnetusti ole lasten herkkua. Ymmärrettävästi vanhemmat haluavat antaa lapselleen parasta mahdollista ravintoa, mutta tuputtaminen voi olla karhunpalvelus lapselle. Se voi nimittäin saada lapsen pitämään kasviksista vielä vähemmän.
Stirling-Reedin mukaan paras keino, jolla vanhemmat saavat lapset syömään vihanneksia, on tarjota niitä säännöllisesti ja syödä niitä itse. Näin lapsi tottuu vihanneksiin ja oppii roolimalleiltaan, että ne ovat syömisen arvoisia.
Lue myös: Lapsen ylipaino on aikuisten asia – usein myös ylipainoisen lapsen vanhemman suhde ruokaan on vääristynyt
”Älä leiki ruoalla”
Ravitsemusterapeutin mukaan ruoalla leikkiminen on tärkeä osa lapsen oppimista ja kehitystä. Leikkimällä lapsi tutustuu ruokaan, ja tutustuminen on askel ruoka-aineen hyväksymiseen.
”Syö lautasesi tyhjäksi”
Stirling-Reedin mukaan jo pienet lapset kykenevät ymmärtämään ruokahaluaan ja tietävät, milloin ovat nälkäisiä tai täynnä. Jos siis lapsi ei suostu enää syömään, ei häntä tulisi siihen pakottaa. Vuorovaikutusongelmat ruokailutilanteissa voivat johtaa syömisongelmiin ja pakkosyöttäminen pahimmillaan syömishäiriöön.
”Täältä tulee lentokone”
Vaikka syömisen pitäisi olla hauskaa ja lapsen tulisi antaa leikkiä ruoalla, sanoo Stirling-Reed, ettei vanhempien tulisi leikittää lasta ruoalla. Jos puurolusikkaa kutsuu esimerkiksi lentokoneeksi, joka haluaa laskeutua lapsen suuhun, tekee syömisestä samalla pelin, jolla harhauttaa lasta. Näin lapsi ei opi ruoan ja syömisen merkitystä.
”Syö sitten itseksesi”
Lapsen häätäminen yhteisestä ruokapöydästä voi tuntua helpolta ratkaisulta hermoja riipivään kiukutteluun. Rangaistus ei kuitenkaan ole paras tapa lapsen kehityksen kannalta.
Lapset oppivat tapoja ja kykyjä vanhemmilta. Yhteisen aterian aikana lapsi omaksuu ruokailutapoja vanhemmiltaan ja oppii todennäköisemmin siivoksi syöjäksi.
Lue myös: 6 kysymystä vauvan ja pikkulapsen ruokailusta – asiantuntijan kanta valmissoseisiin, sokeriin ja sormiruokailuun
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: The Sun