Kalan kypsentämistä pidetään turhaan hankalana. Kala kypsyy helposti ja nopeasti, kunhan pitää mielessä muutaman yksinkertaisen kikan, muistuttaa Pro Kala ry.
Videolla: Osaatko paistaa kalan oikein? Katso keittiöpäällikön ohjeet.
Joskus kalasta tulee kypsentäessä kuivaa. Kuten jo huippukokki Kari Aihinen aikoinaan julisti, suomalaisten perisynti keittiössä on lohen ylikypsentäminen. Jos kalasta tuppaa tulla liian kuivaa, voi syy piillä Pro Kala ry:n mukaan joko liian korkeassa kypsennyslämpötilassa, liian pitkässä kypsennysajassa tai näiden yhdistelmässä. Esimerkiksi lohen täydellisenä sisälämpötilana pidetään usein 42 astetta: sen ei siis tarvitse olla kuumassa uunissa kauaakaan!
Muistilista kalan kypsentämiseen
- Käytä mietoa lämpötilaa
- Esilämmitä uuni
- Älä kypsennä kalaa liian kauan
- Kokeile paistomittaria
- Ota kala huoneenlämpöön ennen kypsennystä
- Kala jatkaa kypsymistä vielä senkin jälkeen, kun otat sen lämmöstä pois
– Mehevän lopputuloksen saa, kun pitää uunin esimerkiksi 150-asteisena ja kypsennysajan lyhyenä. Käyttämällä sisälämpötilamittaria voi varmistua siitä, että lohi kypsyy juuri oikeaan lämpötilaan, mutta reseptejä seuraamalla päätyy myös varmasti maittavaan lopputulokseen. Kun lohen sisälämpötila nousee yli 60 asteen, se alkaa kuivua ja menettää mehevyyttään, Pro Kala ry:stä muistutetaan.
Ota kala pannulta jo ennen kuin se on täydellisen kypsää
Myös pannulla paistaessa kannattaa lämpötilaa laskea hieman. Liian kuumalla pannulla kalafileen pinta kyllä kypsyy hetkessä, mutta etenkin paksumman fileen kohdalla sisäosa ei ehdi kypsyä ennen kuin pinta on jo kuiva ja ylikypsä.
– Kala kypsyy vielä senkin jälkeen, kun sen nostaa uunista tai pannulta pois. Sen voi antaa hetken vetäytyä esimerkiksi foliossa. Jos kalan paistaa täydelliseen kypsyyteen pannulla, voit joutua pettymään, kun lautasella se onkin jo kuivahtanut: ota kala lämmöstä siis ajoissa pois.
Lue myös: Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"
Lähde: Pro Kala ry