Miten paistat lohen? Älä ainakaan pilaa kalaa näin: "Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"
Kalan paistamisessa kannattaa pitää mielessä muutama perussääntö, muistuttaa Pro Kala ry.
Suomalaisen kalantuotannon ja kalan sanansaattaja Pro Kala -yhdistys muistuttaa muutamista kalan kypsentämiseen liittyvistä seikoista. Yhdistyksen mukaan ensikertalaiset saattavat pitää kalaa hankalana valmistaa, mutta pienellä harjoittelulla jokainen kotikokki saa taatusi raaka-aineesta herkullista ruokaa.
"Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"
Muutama perussääntö kannattaa pitää mielessä kalaa valmistaessa. Liian kova lämpötila ja pitkä kypsennysaika tekevät kalasta kuivaa.
– Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät, on kalan kypsentäminen liian kovassa lämpötilassa ja liian kauan. Kala kypsyy todella nopeasti, eikä isoakaan lohifilettä tarvitse pitää yli 200-asteisessa uunissa tuntikausia, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan.
Lohen täydellisenä kypsyytenä pidetään yhdistyksen mukaan 42 asteen sisälämpötilaa, joten jo 20 minuutin kypsentäminen 180-asteisessa uunissa yleensä riittää.
Myös kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön ennen paistamista
Moni pelkää kylmäketjun katkeamista, mutta todellisuudessa myös kala kannattaisi ottaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen sen kypsentämistä.
– Erittäin hyvä niksi on ottaa kala jääkaapista pois hyvissä ajoin, esimerkiksi noin puolisen tuntia ennen valmistusta, jotta se ehtii hieman lämmetä jääkaappikylmästä.
Jos paistat kalaa pannulla, kannattaa harkita pinnoitettua pannua. Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, että kala jäisi pannun pintaan kiinni.
– Liian kova lämpötila ei pannulla paistaessakaan kannata: muuten voi käydä niin, että etenkin isompi filee on pinnalta palanut ja keskeltä raaka!
Joulukauden lähestyessä monessa kotikeittiössä herkutellaan jälleen graavikalalla. Senkään tekeminen ei Pro Kala -yhdistyksen mukaan ole salatiedettä, vaan onnistuu kotikokilta helposti.
Nappaa ohje: Harri Syrjäsen maailman paras graavilohi
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno