Angelo Tursi paistaa Naantalissa pizzaa, jota pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista. Nyt pizzamestari kertoo pizzansa salaisuuden ja faktat suomalaisista pizzansyöjinä.
Italialaisraati palkitsi toukokuussa jälleen Euroopan parhaita pizzerioita. 50 parhaan pizzerian joukkoon nousi tälläkin kertaa muutama suomalaisravintola.
Yksi näistä on sijalle 22 noussut Pizzeria 450°C, jolla on toimipisteet sekä Turussa että Naantalissa. Pizzeriatoimintaa pyörittää Suomeen 18 vuotta sitten muuttanut, Italian Calabriasta kotoisin oleva Angelo Tursi yhdessä vaimonsa Leenan kanssa.
Naantalissa asuva pariskunta satsaa toden teolla laatupizzaan.
Lue myös: Suomalaispizzeria on yksi Euroopan parhaista! Listauksessa yksi huomiota herättävä seikka
Nousu Euroopan parhaiden listalle
Miten pizzeria on sitten päätynyt Euroopan parhaimpien listalle?
– Varmasti salaisuus on siinä, että teemme työtämme ilman kompromisseja, Angelo sanoo.
Pizzamestari kertoo hioneensa pizzapohjan reseptiä lähes 1,5 vuoden ajan.
– Työ alkoi kotipihallani jo vuonna 2009 tai 2010.
Kotona pizzamestari ryhtyi harjoittelemaan nimenomaan napolilaistyylisen pizzan tekemistä.
Pizzerian hän avasi Turussa vuonna 2019 muutamaa kuukautta ennen koronapandemian iskemistä. Aluksi tilanne näytti huonolta, mutta loppujen lopuksi ravintola sai kauppahallista juuri sopivan pienet tilat take away -toiminnan pyörittämiseen.
– Oli parhaimillaan kuusi henkilöä töissä kuuden neliön tiloissa. Oli hauskan näköistä, kun me tanssimme siellä.
Korona-aikana Angelon pizzoista tulikin todella suosittuja Turussa.
– Varmasti yksi kilpailun tuomareista, joka kiersi ympäri Eurooppaa, tuli meille syömään ja siitä se alkoi. Se oli hienoa.
Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!
Suomalaiset ovat rohkeita maistelijoita
Angelon mukaan aluksi oli ehkä hieman vaikeaa saada suomalaisia ymmärtämään napolilaista pizzaa.
– Monta kertaa ihmiset kysyivät, että miksi pizza on pehmeä eikä rapea. Tai miksi tomaattikastike maistuu tuoretomaattikastikkeelta – no koska sen pitää maistua siltä, Angelo nauraa.
Vähitellen tietoisuus napolilaisesta pizzasta kuitenkin kasvoi, kun eri mediat kirjoittivat aiheesta ja napolilaistyylisiä pizzerioita avautui ympäri Suomen.
– Uskon, että täällä auttaa myös se, että ihmiset ovat avarakatseisempia.
50 Top Pizza -opas tekee pizzerialistauksia ympäri maailman. Listauksista vastaa 1000 maailmaa kiertävää "tarkastajaa", jotka ensin äänestävät parhaita pizzerioita omissa maissaan ja sen jälkeen tekevät anonyymeja vierailuja ravintoloissa.
Angelo arvelee, että Suomessa on hyviä napolilaistyylisiä pizzerioita nyt enemmän asukkaita kohden kuin Italiassa.
– Jos menee Roomaan, siellä on muutama todella hyvä, mutta kaikki muut on tavallisia pizzerioita. Suomessa on varmasti 30 tai 40 todella hyvää napolilaista pizzeriaa.
– Täällä jos ihmisille antaa jotain uutta, niin kyllä he ovat valmiita maistamaan ja antamaan heti palautetta. Italiassa ei ole niin helppoa kokeilla uusia asioita.
Angelon mukaan häneltä kysytään usein, kaipaako mies takaisin Italiaan.
– Joo, tietysti, koska se on minun maani. Mutta jos työnteosta puhutaan, niin tykkään todella paljon olla Suomessa. Myös byrokratia on helpompaa. Moni, joka on täällä syntynyt ei välttämättä tajua niitä positiivisia puolia.
Lue myös: Suomalaiset pizzahifistelijät paljastavat keinon parhaaseen pizzaan tavallisessa kotiuunissa: "Kaksivaiheinen paistoakti"
Nduja on Suomessa yllättäen suositumpaa kuin Italiassa: "Löytyy melkein bensa-aseman hyllystä"
Suomalaisille tulee ehkä myös yllätyksenä, että joitain italialaisia tuotteita syödään Suomessa enemmän kuin Italiassa. Yksi tällaisista on calabrialainen salamilevite nduja.
– Sitä löytyy Suomessa melkein bensa-aseman hyllystä! Angelo ihmettelee ja jatkaa:
– Minulla on esimerkiksi Pohjois-Italiassa muutama kaveri, jotka sanovat, etteivät ole koskaan vielä ndujaa maistaneet.
Tämä johtuu siitä, että monet tuotteet Italiassa kovin paikallisia. Nduja on tunnettu Calabriassa, mutta sitä ei välttämättä syödä niin paljon muualla Italiassa.
– Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka suomalaiset ovat heti ottaneet hyvin vastaan.
Lue myös: Mikä ihmeen nduja? Myynti kasvanut yli 400 prosenttia – näin teet hittiraaka-aineesta helposti pastan
Katso myös video: Näin teet helpon nduja-pastan
1:33