Arja Elina Laine vinkkaa, miten tehdään astetta parempaa tiikerikakkua.
Kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laineen uunituoreessa Leivonta – Leipurin keittiössä -teoksessa (Readme 2021) paneudutaan kotileivonnan perusteisiin. Kerroimme teoksesta ensimmäisen kerran lokakuun alussa. Uutuuskirja on nykypäivään soveltuva tietoteos leivonnasta ja sisältää myös runsaasti sekä suolaisia että makeita reseptejä.
Arja Elina Laineen Leivonta – Leipurin keittiössä (Readme 2021) on tietoteos leivonnasta.
Arja Elina Laine nosti kirjan julkistustilaisuudessa lokakuun alussa esiin yhden leivontamokan, johon monet suomalaiset sortuvat: raaka-aineita ei muisteta ottaa huoneenlämpöön ennen leipomista. Erityisesti tämä sääntö pätee kananmuniin, sillä jääkaappikylmistä kananmunista ei välttämättä synny kuohkeaa munavaahtoa.
– Ottakaa munat huoneenlämpöön, se tekee kuohkean vaahdon. Aika monella ihmisellä kuitenkin on ne kananmunat jääkaapissa.
Leivo legendaarinen tiikerikakku
Huoneenlämpöiset munat ovat tärkeitä esimerkiksi legendaarista tiikerikakkua leipoessa.
– Ennen kuin lähtee kakkua vatkaamaan ja tekemään, niin aineet huoneenlämpöön, siis rasva ja munat. Vaahdotus on muuten vaikeaa. Kakkuvuoka kannattaa myös voidella huolellisesti, Arja neuvoo MTV Uutisten haastattelussa.
Jos rasva ja sokeri eivät ole tarpeeksi saman lämpöisiä, voi taikina Arjan mukaan juoksettua. Vehnäjauhoilla tilanteen voi vielä tässä vaiheessa yrittää kuitenkin pelastaa.
Tiikerikakusta astetta parempaa Daim-suklaalla
Arjan tiikerikakun salaisuus on sen joukkoon rouhittava Daim-suklaa.
– Se antaa maun kakkuun. Tämä on herkumpi versio tiikerikakusta! Kakun leipominen on helppoa, ei ollenkaan vaikeaa, Arja lupaa.
Daim-suklaan sijaan voi tiikerikakkuun toki kokeilla myös muitakin suklaamakeisia. Niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
– Eri karkit käyttäytyvät todella eri tavalla ja se riippuu myös valmistajasta. Voi toki kokeilla kaikenlaisia karkkeja.