Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua
Monet leivonnaiset voivat mennä pieleen, jos leipoo vääränlämpöisillä raaka-aineilla. Erityisesti kananmunien kanssa kannattaa olla tarkkana.
Videolla näppärä niksi kanamunan valkuaisen ja keltuaisen erotteluun
Kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laineen uunituoreessa Leivonta – Leipurin keittiössä -teoksessa (Readme 2021) paneudutaan kotileivonnan perusteisiin. Uutuuskirja on nykypäivään soveltuva tietoteos leivonnasta ja sisältää myös runsaasti sekä suolaisia että makeita reseptejä.
Arja Elina Laineen Leivonta – Leipurin keittiössä (Readme 2021) on tietoteos leivonnasta.
Arja Elina Laine nosti kirjan julkistustilaisuudessa esiin yhden leivontamokan, johon monet suomalaiset sortuvat: raaka-aineita ei muisteta ottaa huoneenlämpöön ennen leipomista. Erityisesti tämä sääntö pätee kananmuniin, sillä jääkaappikylmistä kananmunista ei välttämättä synny kuohkeaa munavaahtoa.
– Ottakaa munat huoneenlämpöön, se tekee kuohkean vaahdon. Aika monella ihmisellä kuitenkin on ne kananmunat jääkaapissa.
Myös kananmunan iällä on väliä: "Keski-ikäinen muna on paras"
Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kananmunan iällä voi olla väliä leipoessa.
– Tuore muna ei välttämättä vatkaudu niin hyvin. Kannattaa valita hieman iäkkäämpi. Voisi sanoa, että keski-ikäinen muna on paras.
Kananmunatuottaja Kultamunan markkinointijohtaja Katriina Virtanen vahvistaa väitteen siitä, kananmunan iällä on merkitystä leivonnassa.
– Iällä on merkitystä. Jos haluaa erotella keltuaisen ja valkuaisen, tuore ja pieni muna erottuu helpommin. Siinä ovat rakenteet vahvemmat, Virtanen sanoo.
Kananmuna jääkaappiin vai huoneenlämpöön?
Onko sitten väliä, säilyttääkö kananmunaa huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
– Oikeasti ideaali lämpötila on siinä välissä. Mutta tärkeintä on, että lämpötila ei vaihtele.
Jos kananmunat siis päättää säilyttää jääkaapissa, kannattaa ne säilyttää siellä loppuun saakka. Kananmunat säilyvät kuitenkin vallan hyvin myös huoneenlämmössä ja ahkeralle kotileipurille tämä säilytyspaikka voi olla kätevämpi ratkaisu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"