Ärsyttääkö tuorekelmu? Tässä huomattavasti helppokäyttöisempi korvike

Näin askartelet ekologisen vaihtoehdon tuorekelmulle 2:26 Näin askartelet ekologisen vaihtoehdon tuorekelmulle
KATSO VIDEO: Näin teet helposti näppärän ja ekologisen korvikkeen tuorekelmulle.

Mehiläisvahakääreillä pystyy helposti korvaamaan tuorekelmun. Helpon käytettävyytensä lisäksi vahakääre on myös ekologisempi vaihtoehto.

Repaleinen pala muovia, joka riuhtaistaessa menee vieläpä myttyyn, etkä saa sitä millään aukeamaan. Kuulostaako tutulta?

Tuorekelmun käyttäminen ruoan säilytyksessä nostattaa välillä enemmän vihan tunteita kuin iloa hyödyllisestä apuvälineestä. Onneksi tuorekelmullekin löytyy korvaajia, kuten mehiläisvahakääreet.

Mehiläisvahakääreitä sää nykyään useilta eri valmistajilta ja useissa eri ko’oissa. Koska kääreen idea on nerokas mutta simppeli, niitä voi valmistaa helposti myös itse. Voit katsoa ohjeet artikkelin yllä olevalta videolta.

Mehiläisvahassa on hunajan tavoin bakteereja hylkiviä ominaisuuksia ja kääreitä voi siis käyttää hyvin samaan tapaan kuin tuorekelmua. Jähmeänä kääre on helppo taitella esimerkiksi vuoan peitoksi. Pelkästään käsien lämmön avulla kääreen saa jähmettymään haluttuun muotoon.

Muista kuitenkin välttää mehiläiskääreen käytössä seuraavat, The Kitchn -sivuston listaamat virheet.

1. Älä altista käärettä kuumalle

Mehiläisvahakääre ei sovellu kuumentamiseen, eli kääreellä peitettyä kulhoa ei voi esimerkiksi laittaa kuumentumaan mikroon.

Jo pelkästään liian kuuma vesi voi sulattaa mehiläisvahapäällystettä, jolloin kääreestä häviää ”tarttuva pinta”. Kääreitä ei kannata siis puhdistaa esimerkiksi muun tiskin mukana, vaan puhdistukseen riittää pikainen huuhtelu kylmän veden alla tai tarvittaessa laimennetulla pesuaineella.

2. Älä käytä raa’an lihan kanssa.

Koska mehiläisvahakäärettä ei voi pestä kuuman veden alla, se ei sovellu raa’an lihan tai kalan säilyttämiseen.

Kääreeseen kannattaakin säilöä lähinnä tuoreita hedelmiä, kasviksia, yrttejä, juustoa sekä leipää.

3. Älä heitä käärettä roskiin

Mehiläisvahakääreet eivät ole missään nimessä kertakäyttöisiä, mutta ajan myötä nekin alkavat kulua eivätkä muotoudu enää samalla tavoin kuin uusina.

Ehtoopuolelle selvinnyttä käärettä ei kannata kuitenkaan nakata suoraan roskiin (eikä varsinkaan sekajätteeseen, vaan bioroskiin), sillä sen voi hyödyntää vielä toisilla tavoin.

Mehiläisvahakääreen voi leikata ohuiksi suikaleiksi ja käyttää sytykkeinä esimerkiksi nuotiota tai takkaa sytyttäessä.

4. Älä epäröi hyödyntää mehiläisvahaa!

Jos olet tottunut koko pienen ikäsi kääräisemään esimerkiksi eväsleivän tuorekelmuun, voi mehiläisvahakääreiden käyttäminen tuntua varsinkin alkuun hieman vieraalta.

Tuorekelmun korvaamisesta mehiläisvahakääreillä kannattaakin tehdä tietoinen valinta, jolloin tavasta tulee pian rutiininomainen tapa. Varsinkin alkuun kääreet kannattaa sijoittaa hyvin näkyvälle paikalle omassa keittiössä, jolloin niiden olemassaoloa ei unohda ja turvaudu vanhasta tottumuksesta tuskastelemaan tuorekelmun kanssa.

Taittele kääreet esimerkiksi magneettinipsun kanssa jääkaapin oveen.

5. Vahakääreitä voi ostaa tai askarrella useita eri kokoja

Pienemmillä kääreillä saa helposti suojattua esimerkiksi puolikkaan avokadon tai sitruunan, keskikokoisilla voileivän ja suurimman kääreen voi sujauttaa piirakkavuoan päälle. Mehiläisvahakäärettä saa ostaa myös rullissa, joista voi leikata juuri oikean kokoisen kääreen omaan käyttöönsä.

Kääreitä on myös helppo tehdä itse juuri sen kokoisista kankaanpalasista, kuin itse haluaa.

6. Lajittele mehiläisvahakääreesi käytön mukaan

Sekä mehiläisvaha että puuvilla ovat huokoisia materiaaleja, minkä johdosta ne imevät itseensä tuoksuja ja makuja. Tämän takia käärettä, jolla olet aikaisemmin suojannut vaikkapa puolikkaan punasipulin, ei ehkä kannata käyttää seuraavaksi puolikkaan omenan suojaamiseen.

Värikoodaa mehiläisvahakääreesi, jotta hajut ja maut eivät sekoitu liiaksi ja käytä tiettyjä kääreitä tiettyihin tarkoituksiin.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.