Asiantuntija tyrmää uuden superöljyn: "Mennään ravitsemuksellisesti metsään"

palmuöljyt
Asiantuntija pitää kotimaista rypsiöljyä kaukomailta tuotua palmuöljyä parempana vaihtoehtona. Shutterstock

Punainen palmuöljy on noussut markkinoiden uudeksi superfoodiksi. Asiantuntija kommentoi, onko palmuöljy maineensa veroinen tuote.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan erittäin E-vitamiini- sekä antioksidanttipitoisena öljynä, joka soveltuu aivan kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Se on myös rasvahappokoostumuksensa vuoksi tavallista palmuöljyä parempi vaihtoehto. 

Vaikka öljyä markkinoidaan terveellisenä tuotteena Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen ei suosittele tuotteen käyttö äjokapäiväisessä ruokavaliossa.

Rasvakoostumus otettava huomioon

Voutilainen kertoo, että jos muut ruokaöljyt korvataan kovaa rasvaa sisältävällä punaisella palmuöljyllä, voi ravitsemus loppupeleissä kärsiä. Ruokavalion rasvakoostumukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Punainen palmuöljy sisältää noin 50 prosenttia kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa, jolla on merkitystä kolesteroliarvoihin. 

– Jos öljyä käytetään maun takia kulinaariöljynä, ei sillä ole terveysvaikutuksia. Jos sen sijaan aletaan korvaamaan muita tuotteita, käytön kanssa voidaan mennä metsään, Voutilainen toteaa.

Vaikka öljyn on todettu sisältävän enemmän E-vitamiinia kuin muut ruokaöljyt, myöskään runsaan E-vitamiinipitoisuutensa vuoksi tätä öljyä ei kannata nauttia. Varsinaista E-vitamiinin puutostilaa on nimittäin Voutilaisen mukaan erittäin vaikea aikaansaada.

– Kansanterveyden kannalta E-vitamiini ei ole mikään juttu. Oleellisempaa on rasvakoostumus, Voutilainen toteaa.

Suosion salaisuus: "Tuote on uutta ja ihmeellistä"

Suomessa myytävä palmuöljy tuotetaan Malesiassa. Voutilainen ei ymmärrä minkä vuoksi öljyä tuodaan kaukomailta, kun Suomessa tuotetaan meidän ruokavalioomme erinomaisesti sopivaa rypsiöljyä.

– Rypsiöljystä saadaan hyvässä suhteessa välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Punaista palmuöljyä markkinoidaan terveystuotteena, mutta yhdellekään palmuöljylle ei ole hyväksytty yhtään virallista terveysväittämää. Voutilainen toteaakin markkinoilla olevan myynnissä paljon terveyselintarvikkeita, joilla ei ole mitään oikeita terveydellisiä perusteita.

– Nämä tuotteet ovat uutta ja ihmeellistä, mutta kysymys kuuluukin, ovatko ne terveyden kannalta oikeasti terveellisiä, Voutilainen muistuttaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat