Olut jääkaapin kautta lasiin. Tämä tyypillinen tapa nauttia olutta voi pahimmassa tapauksessa pilata makunautintosi.
Harva tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, minkä asteisena olut tulee nautittua. Vaikka muutaman asteen lämpötilaeroilla ei uskoisi olevan kovinkaan paljon merkitystä, lämpötila vaikuttaa oluen makuun yllättävän paljon.
Väärä lämpötila voi latistaa makunautintoasi huomattavasti.
Yksinkertainen nyrkkisääntö käyttöön
Suomenlinnan panimon toimitusjohtajan Jari Tapanaisen mukaan jopa monet ravintolat tarjoilevat oluensa liian kylminä, jolloin oluen aromit eivät pääse kunnolla oikeuksiinsa. Tapanisella onkin olemassa oluen tarjoiluun yksinkertainen nyrkkisääntö
Oluiden tarjoilulämpötilat
- Trappisti- ja luostarioluet: 14–16 °C
- Alet, tummat lagerit, jouluoluet, bockit, portterit ja stoutit: 10–14 °C
- Vaaleat lagerit, kevytoluet, vehnäoluet, maustetut, oluet ja hedelmäoluet: 8–10 °C
Lähde: Alko
– Mitä tummempi olut sitä lämpimämpi tarjoilulämpötila, Tapanainen toteaa.
Miehen mukaan esimerkiksi tumma portteri tulisi tarjoilla yllättävänkin lämpimänä, jopa 15–16 asteisena, jolloin oluen kahvimaiset aromit pääsevät oikeuksiinsa.
Kun kahviaromeita sisältävä portteri tarjoillaan oikean lämpöisenä, se toimii erinomaisena kumppanina tuhdille suklaakakulle jälkiruokapöydässä, Tapanainen vinkkaa.
Myös oluen kaatoon löytyy omat niksinsä. Katso ohjeet videolta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.