Asiantuntijat paljastavat 10 asiaa, joihin eivät buffetpöydässä koskisi

Buffet-pöydässä vaanii niin ähkyn kuin ruokamyrkytyksenkin vaara. Kuvituskuva. Shutterstock

Syö niin paljon kuin jaksat -periaatteelle perustuvat buffetpöydät voivat helposti tuoda ähkyn olon, mutta huonot valinnat linjastolla voivat lisäksi vaikuttaa kielteisesti terveyteen.

Notkuva noutopöytä saa helposti aterioitsijan ylensyömään, mutta ähky ei ole ainut seuraus buffet-ravintoloissa ahmimisesta. Epäterveelliset valinnat voivat johtaa liikakiloihin ja muihin terveysongelmiin. Lisäksi tietyt linjaston ruokavaihtoehdot ja kohdat voivat lisätä ruokamyrkytyksen vaaraa.

Reader’s Digestin haastattelemat ravitsemusasiantuntijat listasivat asioita, joihin eivät buffet-ravintolassa koskisi.

1. Pisarasuoja

Buffet-linjaston yläpuolella oleva pisarasuoja saattaa olla varsinainen pöpöpesäke, joka kuhisee yskivistä ja niiskuttavista ihmisistä lähteneitä bakteereja.

2. Hautautuneet ottimet

Ruokaan uponneita ottimia ei kannata lähteä noukkimaan. Ottimiin ovat koskeneet todennäköisesti lukuisat ihmiset ennen sen luiskahtamista tarjoiluastian sisään, minkä vuoksi bakteereja voi olla itse ruoassakin.

Koska ottimia voi likaisuudessaan verrata vessan oven kahvaan, kannattaa kätensä pestä vedellä ja saippualla sekä ennen että jälkeen buffet-linjastolla vierailun.

3. Idut

Idut ovat terveellinen vaihtoehto monille buffet-pöydän tuotteille, mutta niissä piilee myös ruokamyrkytyksen riski. Idut kasvatetaan lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, jotka ovat ihanteellinen kasvualusta myös bakteereille. Raaoissa iduissa voi lymyillä esimerkiksi salmonellaa.

4. Tonnikala

Tonnikala on erityisen herkkä tietyille bakteereille, minkä vuoksi se tulisi säilyttää kylmässä. Buffet-linjaston tarkkaa lämpötilaa on kuitenkin vaikea arvioida. Liian lämpimässä pidetyn tonnikalan syömisestä seuraa suurentunut ruokamyrkytyksen riski.

5. Sushi

Monesti mereneläviä sisältävät sushirullat vaativat säilyäkseen tonnikalan tavoin riittävän viileän lämpötilan – muutoin terveellinen herkkupala voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

6. Uppopaistetut ruoat

Uppopaistetut ruoat ovat valmistusvaiheessa imeneet itseensä runsaasti epäterveellisiä tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka suurentavat veren kolesterolipitoisuutta. Veren korkea kolesterolipitoisuus puolestaan lisää sepelvaltimotaudin riskiä.

7. Kermaiset ruoat

Kermaiset pastat ja keitot sisältävät monesti paljon tyydyttyneitä rasvoja.

8. Majoneesipohjaiset salaatit

Pitkään buffet-linjastolla maanneet majoneesipohjaiset salaatit ovat herkkiä saastumiselle ja voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Ravitsemuksellisesta näkökulmasta runsaasti energiaa sisältävät majoneesipohjaiset salaatit, kuten perunasalaatti, eivät myöskään ole hyvä vaihtoehto.

9. Salaatinkastikkeet

Kermaisissa salaatinkastikkeissa on samat ongelmat kuin majoneesipohjaisissa ruoissa. Lisäksi ne sisältävät usein runsaasti suolaa, sokeria ja lisäaineita. Parempi vaihtoehto on lorauttaa tuoreeseen salaattiin oliiviöljyä tai viinietikkaa.

10. Sokeriset juomat

Terveellisessä syömisessä ei ole kyse vain siitä, mitä syö, vaan myös siitä, mitä juo. Esimerkiksi virvoitusjuomat sisältävät usein paljon sokeria ja energiaa. Vesi on hyvä ruokajuoma myös buffet-pöydässä.

***

VIDEO: Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.