Syö niin paljon kuin jaksat -periaatteelle perustuvat buffetpöydät voivat helposti tuoda ähkyn olon, mutta huonot valinnat linjastolla voivat lisäksi vaikuttaa kielteisesti terveyteen.
Notkuva noutopöytä saa helposti aterioitsijan ylensyömään, mutta ähky ei ole ainut seuraus buffet-ravintoloissa ahmimisesta. Epäterveelliset valinnat voivat johtaa liikakiloihin ja muihin terveysongelmiin. Lisäksi tietyt linjaston ruokavaihtoehdot ja kohdat voivat lisätä ruokamyrkytyksen vaaraa.
Reader’s Digestin haastattelemat ravitsemusasiantuntijat listasivat asioita, joihin eivät buffet-ravintolassa koskisi.
1. Pisarasuoja
Buffet-linjaston yläpuolella oleva pisarasuoja saattaa olla varsinainen pöpöpesäke, joka kuhisee yskivistä ja niiskuttavista ihmisistä lähteneitä bakteereja.
2. Hautautuneet ottimet
Ruokaan uponneita ottimia ei kannata lähteä noukkimaan. Ottimiin ovat koskeneet todennäköisesti lukuisat ihmiset ennen sen luiskahtamista tarjoiluastian sisään, minkä vuoksi bakteereja voi olla itse ruoassakin.
Koska ottimia voi likaisuudessaan verrata vessan oven kahvaan, kannattaa kätensä pestä vedellä ja saippualla sekä ennen että jälkeen buffet-linjastolla vierailun.
LUE MYÖS: 9 yleistä uskomusta pöpöistä: Nämä hygieniaan liittyvät myytit eivät pidä paikkaansa
3. Idut
Idut ovat terveellinen vaihtoehto monille buffet-pöydän tuotteille, mutta niissä piilee myös ruokamyrkytyksen riski. Idut kasvatetaan lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, jotka ovat ihanteellinen kasvualusta myös bakteereille. Raaoissa iduissa voi lymyillä esimerkiksi salmonellaa.
4. Tonnikala
Tonnikala on erityisen herkkä tietyille bakteereille, minkä vuoksi se tulisi säilyttää kylmässä. Buffet-linjaston tarkkaa lämpötilaa on kuitenkin vaikea arvioida. Liian lämpimässä pidetyn tonnikalan syömisestä seuraa suurentunut ruokamyrkytyksen riski.
5. Sushi
Monesti mereneläviä sisältävät sushirullat vaativat säilyäkseen tonnikalan tavoin riittävän viileän lämpötilan – muutoin terveellinen herkkupala voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
6. Uppopaistetut ruoat
Uppopaistetut ruoat ovat valmistusvaiheessa imeneet itseensä runsaasti epäterveellisiä tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka suurentavat veren kolesterolipitoisuutta. Veren korkea kolesterolipitoisuus puolestaan lisää sepelvaltimotaudin riskiä.
7. Kermaiset ruoat
Kermaiset pastat ja keitot sisältävät monesti paljon tyydyttyneitä rasvoja.
8. Majoneesipohjaiset salaatit
Pitkään buffet-linjastolla maanneet majoneesipohjaiset salaatit ovat herkkiä saastumiselle ja voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Ravitsemuksellisesta näkökulmasta runsaasti energiaa sisältävät majoneesipohjaiset salaatit, kuten perunasalaatti, eivät myöskään ole hyvä vaihtoehto.
9. Salaatinkastikkeet
Kermaisissa salaatinkastikkeissa on samat ongelmat kuin majoneesipohjaisissa ruoissa. Lisäksi ne sisältävät usein runsaasti suolaa, sokeria ja lisäaineita. Parempi vaihtoehto on lorauttaa tuoreeseen salaattiin oliiviöljyä tai viinietikkaa.
10. Sokeriset juomat
Terveellisessä syömisessä ei ole kyse vain siitä, mitä syö, vaan myös siitä, mitä juo. Esimerkiksi virvoitusjuomat sisältävät usein paljon sokeria ja energiaa. Vesi on hyvä ruokajuoma myös buffet-pöydässä.
LUE MYÖS: Näin "syö niin paljon kuin jaksat" -ravintolat huijaavat – oletko huomannut?
Lähde: Reader's Digest
***
VIDEO: Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.
8:20