Edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt käyttää – tekee lihamurekkeestakin parempaa: "Keittiön kameleontti"

kesäkurpitsa pasta
Kesäkurpitsa sopii vaikka pastan joukkoon - tai sitä voi jopa käyttää pastan korvikkeena! Shutterstock

Miten hyödyntää kesäkurpitsaa keittiössä? Kasvista rakastava ruokakirjoittaja ja -toimittaja Satu Koivisto antaa omat vinkkinsä. 

Kesäkurpitsa on monipuolinen raaka-aine, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Kesäkurpitsaa rakastava ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto vinkkasi tällä viikolla, että kasvista voi ujuttaa moneen tuttuun ruokaan. Satu päätti itse testata kasvismakaronilaatikkoa ja jakoi heinäkuussa loihtimastaan ruoasta kuvan Instagram-tililleen. Pian kaikki halusivat saada reseptin ylistettyyn makaronilaatikkoon. 

– En ole tainnut saada mistään reseptistä koskaan aiemmin yhtä paljon toiveita! Syynä oli jättimäinen kesäkurpitsa, jonka ujutin makaronilaatikkoon ilman että perheen alaikäiset kesäkupitsakriitikot huomasivat yhtään mitään, Satu kirjoittaa blogissaan.

Keittiön kameleontti: Näin kesäkurpitsaa kannattaa hyödyntää

Sadun mukaan kesäkurpitsa on todella matalan kynnyksen kasvis. Varsinkin korona-aikana monet ovat innostuneet viljelemään omilla pihoillaan ja parvekkeillaan itse hyötykasveja. Kesäkurpitsa on tähän tarkoitukseen mainio valinta.

– Sitä on helppo kasvattaa ja on todennäköistä, että saa satoa. Monet saavat aivan hirveästi, Satu sanoo.

Hän kuvailee kesäkurpitsaa "keittiön kameleontiksi", sillä se on niin monikäyttöinen kasvis. Kesäkurpitsa sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin ja tuo niihin rakennetta. Kasvista voi käyttää jopa suklaakakkuun, jolloin lopputuloksena on äärimmäisen mehevä herkku. 

Sadun mukaan moni lapsi tuntuu inhoavan oletusarvoisesti kesäkurpitsaa, vaikka kasvis onkin todella neutraalin makuinen. 

– Todella monet lapset inhoavat kesäkurpitsaa. Se on minulle mysteeri. Meidänkin molemmat lapset sanovat sitä inhoavansa, mutta syövät kuitenkin kesäkurpitsaruokia. Piilotan sitä ruokiin aika avoimesti kuitenkin, Satu nauraa.

Liian iso kesäkurpitsa? Siitäkin voi tehdä ruokaa

Monet sanovat, että liian isoksi kasvaneita kesäkurpitsoja ei välttämättä kannata käyttää, sillä ne ovat mauttomia ja niiden rakenne on jo muuttunut erilaiseksi. Satu kuitenkin kannustaa käyttämään myös isot jötkäleet keittiössä. 

– Ne menevät ihan hyvin tomaattikastikkeen joukossa, sosekeitossa tai rieskoissa. Niissä rakenne ei haittaa. Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa.

Pikkuruisia kesäkurpitsoja Satu on höylännyt esimerkiksi pizzan päälle, joko sellaisenaan tai marinoituna. Keskikokoisista kesäkurpitsoista voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Sadun omia suosikkeja ovat muun muassa halloumi-kesäkurpitsapihvit.

– Ne ovat jopa ehkä vähän lihaisia. Tykkään myös kesäkurpitsa-suklaakakusta. Se on kunnon jekkukakku! Myös kesäkurpitsaviipaleista rakennettu lasagne on yksi suosikeistani.

Pakasta soseena tai lisää vaikka murekemassaan

Jos kesäkurpitsasatoa tuntuu riittävän, eikä oikein enää tiedä, mitä kasviksesta tekisi, kannattaa Sadun mukaan muistaa myös pakastaminen. Kesäkurpitsaa voi pakastaa soseena vaikka annospusseihin ja käyttää tarpeen tulleen esimerkiksi rieskoissa. 

Ja jos haluaa lisätä kasviksia ruokavaliossaan, kesäkurpitsa on siihen täydellinen valinta.

– Sillä pystyy tosiaan lisäämän päivän kasvisannosta monella tapaa. Olen jatkanut esimerkiksi lihamurekemassaa kesäkurpitsalla. Näin saa kasvista yllättäviinkin paikkoihin ja maku on neutraali. 

Kesäkurpitsasta voi Sadun mukaan tehdä jopa hilloa. Se on hyvä makupari esimerkiksi omenan kanssa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!