Alle kahden euron kilohinta! Ostoskoriin kannattaa nyt napata fantastinen raaka-aine

shutterstock_311545625
Edullinen kotimainen kesäkurpitsa sopii ruoanlaitossa moneen! Testaa vaikka pastan joukossa. Shutterstock

Kotimainen kesäkurpitsa on juuri nyt sesongissa, ja muutamalla eurolla saat jo kilokaupalla tätä vihreää herkkuvihannesta.

Kesäkurpitsa on edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin. 

Mitä ruokaa voi tehdä kesäkurpitsasta?

Pakasta soseena annospusseissa

Käytä rieskataikinaan

Sujauta sosekeittoon

Pyörittele halloumi-kesäkurpitsapihvejä

Viipaloi lasagnen väliin

Korvaa pasta kesäkurpitsalla ketogeenisessä avokadopastassa

Jatka lihamurekemassaa kesäkurpitsaraasteella

Raasta suklaakakkua mehevöittämään

Tee ratatouille Kari Aihisen tapaan

Kokkaa täytettyjä kesäkurpitsoja

Pikkelöi tai marinoi ja sujauta salaattiin

Tee kermainen kesäkurpitsapasta

Sesongissa olevan kotimaisen vihanneksen kilohinta kaupoissa on tällä hetkellä alle kaksi euroa, eli yhden kesäkurpitsan saa vain muutamalla kymmenellä sentillä. Monilla kesäkurpitsaa kasvaa myös omalla kasvimaalla. Mitä kesäkurpitsasta sitten kannattaisi kokata? 

Kesäkurpitsaa rakastava ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivistovinkkasi MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille viime vuonna, että kasvista voi ujuttaa moneen tuttuun ruokaan, kuten makaronilaatikkoon. Sadun mukaan kesäkurpitsa onkin todellinen "keittiön kameleontti", sillä se sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin ja tuo niihin rakennetta.

Kasvista voi käyttää jopa suklaakakkuun, jolloin lopputuloksena on äärimmäisen mehevä herkku. 

Huomaamatta lisää kasviksia päivässä

Vaikka kesäkurpitsa olisikin päässyt kasvamaan turhan isoksi, ei sitä kannata missään nimessä heittää hävikkiin. Isokin kesäkurpitsa sopii esimerkiksi tomaattikastikkeen, sosekeiton tai rieskojen ainesosaksi.

– Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa.

Keskikokoisista kesäkurpitsoista voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Sadun omia suosikkeja ovat muun muassa halloumi-kesäkurpitsapihvit. Kesäkurpitsaviipaleet sujahtavat kätevästi myös esimerkiksi lasagnen väliin.

Kasvis on myös oiva ”liharuokien jatkaja”. Satu vinkkaa lisäämään kesäkurpitsaa esimerkiksi murekemassaan. Lihamurekkeen maku pysyy neutraalina ja samalla tulee huomaamattaan syötyä enemmän kasviksia päivässä.  

Harri Syrjäsen kesäkurpitsavinkit: Samettista sosekeittoa ja kesäkurpitsapastaa

MTV3-kanavan Kokkisota-ohjelmastakin tuttu kokki Harri Syrjänen on jakanut Instagram-tilillään useita erilaisia yhdessä kasarissa valmistuvia ruokaohjeita. Harrin suosikkiresepteissä on käytetty myös kesäkurpitsaa.

Viime elokuussa Harri jakoi helpon ja herkullisen kesäkurpitsapastan ohjeen. 

– Tätä pöytään ja jokainen sulaa. Zucchinit (= kesäkurpitsat) ovat nyt älyttömän halpoja. Tästä tuli niin hyvä, että pomppasi mun suosikiksi kertaheitolla. Lempeä, vähän potkua ja paljon makua. Näitä asioita mä haluan mun elämään, kokki kehui reseptiään.

Kesäkurpitsa sopii Harrin mukaan mainiosti myös sosekeittojen ainesosaksi. Samettinen kesäkurpitsakeitto on yksi kokin omista ruokasuosikeista.

– Älä anna kesäkurpitsan hämätä, uppoaa vauvasta vaariin. Rohkeesti veistä käteen ja blenderi huutamaan, Harri vinkkasi. 


Katso video: Harri Syrjänen näyttää, kuinka helposti kesäkurpitsakeitto valmistuu.

Näin valmistuu Harri Syrjäsen samettinen kesäkurpitsakeitto 1:00
Testaa Harrin kesäkurpitsakeitto.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.