Myös halvalla voi syödä hyvin! Kokosimme yhteen reseptipankkimme edullisia arkiruokavaihtoehtoja.
Videolla: MTV selvitti, mitä S-ryhmän kahden euron hävikkilaatikko voi pitää sisällään.
Hyvän ruoan ei tarvitse maksaa maltaita. Ruokakuluissa voi säästää ja myös pikkurahalla syödä ravitsevasti, kun osaa valita oikeat raaka-aineet.
Jo pienillä valinnoilla on mahdollista venyttää penniä ruokaostoksilla. Marttojen mukaan kotitalouksilla menee ruokaan ja juomaan keskimäärin vajaa 400 euroa kuukaudessa. Suunnitelmallisuus on avainsana edullisessa ruoanlaitossa ja itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu.
Lue myös: Paljonko teillä kuluu rahaa ruokaan kuukaudessa? Vertaa tähän rahasummaan – yksinelävän, parin, lapsiperheen, teiniperheen ja muiden budjetit
Säästöä ruokalaskuun saa myös suosimalla sesongin raaka-aineita. Syksyn kynnyksellä kannatta muistaa satokauden vihannekset, talvella huokeaa sapuskaa saa loihdittua esimerkiksi kotimaisista juureksista.
1. Edullinen linssikeitto
Hanna Olvenmarkin Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruiosta, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Hanna julkaisi aiheesta myös kirjan (WSOY 2019). Yksi Hannan suosikeista on perinteinen linssikeitto.
– Oikein hyvään, perinteiseen linssikeittoon ei voi kyllästyä. Se on sitä paitsi täydellinen "hätävararuoka", koska siihen tulee tavallisia ja pitkään säilyviä aineksia, joita on usein valmiina kaapissa, ainakin minun kotonani, Hanna kertoi keittoreseptistään.
Linssikeiton mausteita voi varioida sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Älä siis pelästy pitkältä vaikuttavaa ainesosalistaa – voit jättää jotain pois tai korvata toisella raaka-aineella.
Katso resepti: Linssikeitto – helppo, nopea ja edullinen
2. Helppo perunalaatikko jauhelihalla tai härkäpapurouheella
Peruna-jauhelihalaatikon voi halutessaan valmistaa myös härkäpapurouheesta.
Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki vinkkasi keväällä 2020 herkullisen ja helpon perunareseptin.
Makaronilaatikonkin voi Sannan mukaan tehdä välillä perunasta.
– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen.
Perunaa ei välttämättä tarvitse edes ostaa tuoreena, vaan myös pakastealtaasta löytyy Mansikkamäen mukaan hyviä ratkaisuja. Valmiiksi viipaloitua kotimaista perunaa on saatavilla esimerkiksi 750 gramman pusseissa.
Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko
3. Sadun neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvit
Kesäkurpitsaa riittää nyt yllin kyllin ja edullinen vihannes sopii monenlaisiin ruokiin. Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto julkaisi blogissaan vuonna 2019 reseptin kesäkurpitsapihveihin, jotka paistuvat pannulla käden käänteessä.
– Et tarvitse pihveihin kuin neljää raaka-ainetta, mutta jos kotona lojuu jotakin tuoretta yrttiä, esimerkiksi lehtipersiljaa tai korianteria, silppua ihmeessä sellaista mukaan viidenneksi raaka-aineeksi. Pihvit valmistuvat helposti paistinpannulla, ja itse voisin myös syödä ne suoraan pannulta, niin koukuttavia ne ovat, Satu kirjoitti tuolloin blogissaan.
Kesäkurpitsa saa pihveissä kaverikseen halloumijuuston. Talvella edulliset kasvispihvit voi tehdä myös esimerkiksi punajuurista.
Katso resepti: Sadun neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvit
4. Munakas rullalle ja menoksi!
Täytetty munakasrulla pitää nälän tehokkaasti loitolla. Mikä parasta, munakasrulla valmistuu kätevästi uunissa ja voit vaihdella sen täytteitä jääkaapin sisällön mukaan.
Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, voit toki tehdä ihan tavallisen munakkaan pannulla. Myös munakkaaseen sopivat erilaiset täytteet ja se valmistuu pannulla muutamassa minuutissa. Voit testata munakasta esimerkiksi Kari Aihisen ohjeella. Aihen kertoi täydellisen "the ylivoimaisen munakkaan" salaisuuden Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.