Huomenta Suomessa ennakoitiin jo lähestyvää vappua ja valmistettiin brunssille sopivaa tarjoiltavaa kotimaisesta kalasta.
Huomenta Suomessa kokattiin viikonloppuna helppoa vappuruokaa sekä kotimaisesta kuhasta että muikuista. Ravintoloitsijat Ilkka Lääveri ja Sari Helin demonstroivat, miten näistä suomalaisista kaloista saa loihdittua yllättäviä makuelämyksiä.
Muikkua saa marketeista erittäin huokeaan kilohintaan, muistutti keittiömestari Ilkka Lääveri.
– Se on hyvin monikäyttöinen kala. Olisi hienoa, jos sitä saataisiin enemmän kouluissa ja päiväkodeissakin lautasille.
Lue myös: Syötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"
Muikkua uudella tavalla: "Vieraat ihan äimänä"
Lääveri demonstroi lähetyksessä, miten puhkotuista muikuista saa näppärästi keskiruodon pois. Muikkuja ei suinkaa valmistettu ohjelmassa perinteiseen tyyliin paistamalla tai friteeraamalla, vaan kalasta tehtiin espanjalaistyyylinen tapasruokalaji boqueneros. Muikkufileet laitetaan siis raakakypsymään sokerilla ja suolalla maustettuun omenaviinietikka-vesiseokseen.
– Annetaan siellä olla ja kypsyä vähintään kolme tuntia, mutta hyvin kestää useammankin päivän, Lääveri vinkkasi.
Marinoitumisen jälkeen muikkujen päälle ripotellaan vielä hieman suolaa ja oliiviöljyä ja tapasherkku suomalaisittain on valmis nautittavaksi.
– Vieraat on ihan äimänä, että mitä mieletöntä tämä on – jotain makrillia? Ei, se on suomalaista muikkua, Sari Helin ylisti.