Ei leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan

lounasravintola, buffet, lounas
Kasviksia voi ilmestyä lautaselle myös vaivihkaa. Shutterstock

Ravitsemuskeskustelussa kannattaisi siirtyä vastakkainasettelusta uteliaisuuteen, muistuttaa kasvipohjaisen ruoan toimialayhdistyksen asiantuntija.

Marraskuun lopulla julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat nousseet jo monilta osin puheenaiheeksi. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa leikkeleiden syömisen suositeltu rajoittaminen sekä kasvisten päivittäisen määrän nostaminen 800 grammaan. Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tiistaina myös uudesta täysjyväsuosituksesta.

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että ravitsemuskeskustelussa ollaan lähdetty väärille urille. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesi taannoin Huomenta Suomessa, että esimerkiksi kasvissuositusta on tulkittu väärin.

Ei määräilyä, vaan innostamista ja kannustamista

Myös Pro Vege ry:n toiminnanjohtaja Jukka Kajan lopettaisi keskusteluissa lihan ja kasvisten vastakkainasettelun .

– Keskustelun ei pitäisi pyöriä siinä, kuka vie leikkeleen kenenkin leivältä, vaan siinä, miten voimme tehdä terveellisesti syömisestä mahdollisimman vaivatonta ja herkullista.

Kajan ei sinänsä ole yllättynyt, että keskustelu on lähtenyt niin sanotusti kierroksille. Ruoka aiheuttaa ihmisissä usein tunteita. Ravitsemussuosituksia ei kuitenkaan pitäisi tulkita määräilevinä, vaan ennemmin innostavina ja kannustavina. 

– Samaan aikaan tarkoituksena on ohjata elintarvikeyritysten tuotekehitystä ja ruokapalveluiden ateriasuunnittelua. Ydinjuttu on se, että saadaan terveellisempiä ruokavalintoja juurrutettua ihmisten tapoihin – vaikka sitten huomaamatta. 

Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan

Kajan nostaa esimerkiksi joukkoruokailun, esimerkiksi erilaiset lounasbuffetit. Ihmiset syövät sitä, mitä niissä tarjoillaan. 

– Hyvin yksinkertainen juttu: jos hyvä salaattivalikoima on ensimmäisenä linjastolla ja siellä on palkokasveja tarjolla tai salaatteihin sisällytettynä, ollaan todennäköisesti hyvällä matkalla kohti ravitsemussuositusten mukaista ateriaa jo ennen kuin on päästyy pääruokaa valitsemaan. Jos vielä seuraavana vastaan tulee innostava kasvisruoka.

Kajanin mukaan liharuoankin valitsevia voi auttaa syömään suositusten mukaan suosimalla reseptejä, joihin esimerkiksi pavut sopivat luontevasti mukaan tai sisällyttämällä esimerkiksi lihapullien massaan kasviproteiineja. Tällöin ruokavalinnasta tulee jo heti terveellisempi ja ympäristöystävällisempi.

Se mitä ravintolat, kaupat ja elintarvikeyritykset meille tarjoavat, vaikuttaa Kajanin mukaan hurjasti kulutustottumuksiimme. Tavoitteena onkin, että kasvisruoka "tavallistuisi" pikku hiljaa, eikä sitä miellettäisi minään erikoisruokavaliona.

Uteliaasti uutta leivän päälle ja lautaselle

Leikkeleiden nouseminen ravitsemuskeskustelun keskiöön on Kajanin mukaan mielenkiintoinen ilmiö.

– Miksi juuri leikkeleet? Ylipäänsä, keskustelu on sivuraiteilla, jos ravitsemussuositukset kiteytyvät yksittäisestä tuoteryhmästä luopumiseen johtaen negatiivisuuteen. Tavoitteet terveydestä ja ympäristön hyvinvoinnista ovat kuitenkin lähtökohtaisesti positiivisia asioita. 

Kajan kertoo ymmärtävänsä, että vanhoista tottumuksista luopuminen voi olla haastavaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaupoissa on nykyään saatavilla runsaasti kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi erilaiset ravitsevat ja herkulliset hummukset ovat mainioita leivänpäällisiäkin.

Kaiken kaikkiaan Kajan haluaa kannustaa suomalaisia uteliaisuuteen ruoan suhteen.Esimerkiksi ravitsemussuosituksissakin mainittuja palkokasveja kannattaisi maistella vaikka osana maailman makuja.

– Maailma on täynnä ruokakulttuureja, joissa palkokasvit ovat olennainen osa. Siellä on aivan uskomattoman hyviä ja innostavia makumaailmoita. 

Katso myös: Henri Alénin tonnikalasalaatissa maistuvat myös pavut!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.