Ravitsemuskeskustelussa kannattaisi siirtyä vastakkainasettelusta uteliaisuuteen, muistuttaa kasvipohjaisen ruoan toimialayhdistyksen asiantuntija.
Marraskuun lopulla julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat nousseet jo monilta osin puheenaiheeksi. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa leikkeleiden syömisen suositeltu rajoittaminen sekä kasvisten päivittäisen määrän nostaminen 800 grammaan. Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tiistaina myös uudesta täysjyväsuosituksesta.
Moni asiantuntija on sitä mieltä, että ravitsemuskeskustelussa ollaan lähdetty väärille urille. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesi taannoin Huomenta Suomessa, että esimerkiksi kasvissuositusta on tulkittu väärin.
Lue myös: Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"
Ei määräilyä, vaan innostamista ja kannustamista
Myös Pro Vege ry:n toiminnanjohtaja Jukka Kajan lopettaisi keskusteluissa lihan ja kasvisten vastakkainasettelun .
– Keskustelun ei pitäisi pyöriä siinä, kuka vie leikkeleen kenenkin leivältä, vaan siinä, miten voimme tehdä terveellisesti syömisestä mahdollisimman vaivatonta ja herkullista.
Kajan ei sinänsä ole yllättynyt, että keskustelu on lähtenyt niin sanotusti kierroksille. Ruoka aiheuttaa ihmisissä usein tunteita. Ravitsemussuosituksia ei kuitenkaan pitäisi tulkita määräilevinä, vaan ennemmin innostavina ja kannustavina.
– Samaan aikaan tarkoituksena on ohjata elintarvikeyritysten tuotekehitystä ja ruokapalveluiden ateriasuunnittelua. Ydinjuttu on se, että saadaan terveellisempiä ruokavalintoja juurrutettua ihmisten tapoihin – vaikka sitten huomaamatta.
Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan
Kajan nostaa esimerkiksi joukkoruokailun, esimerkiksi erilaiset lounasbuffetit. Ihmiset syövät sitä, mitä niissä tarjoillaan.
– Hyvin yksinkertainen juttu: jos hyvä salaattivalikoima on ensimmäisenä linjastolla ja siellä on palkokasveja tarjolla tai salaatteihin sisällytettynä, ollaan todennäköisesti hyvällä matkalla kohti ravitsemussuositusten mukaista ateriaa jo ennen kuin on päästyy pääruokaa valitsemaan. Jos vielä seuraavana vastaan tulee innostava kasvisruoka.
Kajanin mukaan liharuoankin valitsevia voi auttaa syömään suositusten mukaan suosimalla reseptejä, joihin esimerkiksi pavut sopivat luontevasti mukaan tai sisällyttämällä esimerkiksi lihapullien massaan kasviproteiineja. Tällöin ruokavalinnasta tulee jo heti terveellisempi ja ympäristöystävällisempi.
Se mitä ravintolat, kaupat ja elintarvikeyritykset meille tarjoavat, vaikuttaa Kajanin mukaan hurjasti kulutustottumuksiimme. Tavoitteena onkin, että kasvisruoka "tavallistuisi" pikku hiljaa, eikä sitä miellettäisi minään erikoisruokavaliona.
Lue myös: "Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa – tästä saat proteiinia ja kuitua!
Uteliaasti uutta leivän päälle ja lautaselle
Leikkeleiden nouseminen ravitsemuskeskustelun keskiöön on Kajanin mukaan mielenkiintoinen ilmiö.
– Miksi juuri leikkeleet? Ylipäänsä, keskustelu on sivuraiteilla, jos ravitsemussuositukset kiteytyvät yksittäisestä tuoteryhmästä luopumiseen johtaen negatiivisuuteen. Tavoitteet terveydestä ja ympäristön hyvinvoinnista ovat kuitenkin lähtökohtaisesti positiivisia asioita.
Kajan kertoo ymmärtävänsä, että vanhoista tottumuksista luopuminen voi olla haastavaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaupoissa on nykyään saatavilla runsaasti kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi erilaiset ravitsevat ja herkulliset hummukset ovat mainioita leivänpäällisiäkin.
Kaiken kaikkiaan Kajan haluaa kannustaa suomalaisia uteliaisuuteen ruoan suhteen.Esimerkiksi ravitsemussuosituksissakin mainittuja palkokasveja kannattaisi maistella vaikka osana maailman makuja.
– Maailma on täynnä ruokakulttuureja, joissa palkokasvit ovat olennainen osa. Siellä on aivan uskomattoman hyviä ja innostavia makumaailmoita.
Lue myös: "Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"
Katso myös: Henri Alénin tonnikalasalaatissa maistuvat myös pavut!
8:45Kokeile Alénin helppoa tonnikalasalaattia.