"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"
Marraskuussa julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat herättäneet keskustelua suomalaisten lihansyönnistä.
Viimeksi vuonna 2014 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset uudistetaan vuoden 2023 pohjoismaisten suositusten pohjalta. Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan muun muassa kasviksia ja suositellaan vähentämään lihansyöntiä.
Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan.
Uusi leikkelesuositus nousi viime viikolla uutisotsikoihin useissa eri medioissa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä kävi kuumana. Moni lihanystävä pillastui kuultuaan uusista suosituksista, joissa lihankäyttöä suositellaan vähennettävän.
Kaksi syytä vähentää lihansyöntiä
Nyt uusia ravitsemussuosituksia kommentoivat Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. Lahti-Koski on myös mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, jossa ravitsemussuositukset laaditaan.
Fogelholmin mukaan syitä suositukselle vähentää lihansyöntiä on kaksi: ympäristöllinen ja terveydellinen. Molemmat olivat syynä jo 10 vuotta sitten, kun punaisen lihan käytölle tuli ensimmäistä kertaa rajoituksia ravitsemussuosituksissa.
– Nyt niitä on hieman tiukenettu. Voidaan sanoa, että näyttö on koko ajan vahvempi ja vahvempi lihan ja terveyden ja lihan ja ympäristön haittojen välillä.
Uusissa ravitsemussuosituksissa lihaa suositellaan syötävän korkeintaan 350 grammaa viikossa. Aiemmin suositus oli maksimissaan 500 grammaa.
Vaikka syy-seuraussuhteet ovat Fogelholmin mukaan vielä hieman hämärän peitossa, on esimerkiksi punaisen lihan ja paksusuolen syövän välillä pystytty jo osoittamaan yhteys.
Mitään ei kielletä: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä Suomessa"
Sydänliiton Marjaana Lahti-Kosken mukaan uusissa suosituksissa takerrutaan lihaleikkeleisiin hyvästä syystä. Niitä kannattaisi vähentää nimenomaan terveydellisistä syistä.
– Ne ovat meille suomalaisille todella merkittävä kovan rasvan ja suolan lähde.
Ravitsemussuosituksien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että kyse on suuntaa-antavista suosituksista. On selvää, että lihankäyttöä olisi hyvä vähentää, mutta ketään ei siihen voida pakottaa.
– Suositukset eivät millään tavalla kiellä eivätkä käskytä. Ne antavat suunnan. Suositukset eivät varmastikaan lopeta, eikä ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä Suomessa.
Lihaleikkeleitä löytyy siis jatkossakin leivän päältä, mutta omia valintojaan voi olla hyvä tarkastella hieman lähemmin.
– On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia leikkeleitä käytetään. Tuoteryhmissä on monenlaisia vaihtoehtoja.
Katso jutun yllä olevalta videolta koko ravitsemuskeskustelu
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Anun lohipiirakka
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti