Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa – tästä saat proteiinia ja kuitua!

lohi pavut
Papuja pitäisi lisätä ruokavalioon myös uusien ravitsemussuositusten mukaan. Shutterstock
Julkaistu 08.11.2024 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Proteiinipitoinen kasvislisuke valmistuu helposti 10 minuutissa!

Marraskuussa julkaistavissa uusissa ravitsemussuosituksessa painotetaan entistä enemmän kasviksia. Helsingin Sanomat kertoo, että kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi uusien suositusten mukaan syödä päivittäin 500–800 grammaa.

Suosituksissa mainitaan myös erikseen palkokasvit, eli herneet pavut ja linssit. Niitä suositellaan syötäviksi 50–100 grammaa päivässä.

Martat muistuttavat, että kaikissa pavuissa on runsaasti proteiinia ja ravintokuitua. Proteiinipitoisuus vaihtelee papulajeittain. Pavut ovat myös hyviä B-vitamiinien, raudan, kaliumin, magnesiumin, sinkin ja fosforin lähteitä.

Lue myös: Henri Alénin mahtava tonnikalasalaatti: "Edullinen, sisältää paljon proteiinia ja säilyy pitkään"

"Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa

Erilaisista palkokasveista voi valmistaa helposti esimerkiksi ruokien lisukkeita. The Kitchn -ruokasivustolla vinkataan nyt "naurettavan herkullisten" lisukepapujen ohje.

– Nämä helpot paahdetut vihreät pavut ovat uusi lisukesuosikkisi! Parasta on, että ne valmistuvat 10 minuutissa, ruokatoimittaja Janette Zepeda ylistää.

Talouspaperilla pinnalta kuivatut vihreät pavut pyöritellään ensin oliiviöljyssä ja maustetaan sen jälkeen sitruunanmehulla, sitruunankuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Paahtamisen jälkeen pavut viimeistellään parmesaanilla ja sitruunankuoriraasteella. Joukkoon voi myös lisätä hieman paahdettuja manteleita.

Lue myös: Todella halpa keitto! Yhdessä raaka-aineessa "valtavasti proteiinia"

Paahdetut vihreät pavut

Tältä paahdetut pavut höysteineen näyttävät. Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

450 g vihreitä papuja
2 tl oliiviöljyä
2 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta (noin 1 keskikokoisen sitruunan kuori), lisäksi hieman tarjoiluun
1 tl tuoretta sitruunamehua (noin puolikkaasta sitruunasta)
3/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria, lisäksi hieman tarjoiluun
30 g raastettua parmesaanijuustoa, lisäksi hieman tarjoiluun
(n. 1 dl paahdettuja manteleita pilkottuna)

Valmistele ja mausta 
Poista papujen kannat ja taputtele pavut kuiviksi esimerkiksi talouspaperilla. Sekoita pavut oliiviöljyn, sitruunamehun, sitruunankuoren, suolan ja pippurin kanssa niin, että mausteet leviävät tasaisesti papuihin.

Paahda 
Levitä pavut foliolla tai leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Ripottele päälle parmesaanijuustoa, laita pavut takaisin uuniin ja paahda kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Tarjoile
Ripottele päälle vielä lisää raastettua parmesaania, sitruunankuorta, mustapippuria ja halutessasi pilkottuja paahdettuja manteleita.

Lue myös: HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle

Katso myös: Henri Alénin tonnikalasalaatissa maistuvat myös pavut!

8:45img

Kokeile Alénin helppoa tonnikalasalaattia. 

Lähde: The Kitchn

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka