Sokerin vältteleminen ei ole aina helppoa. Moni elintarvike sisältää piilosokeria. Vaikka lisättyä sokeria tuotteessa ei olisikaan, se voi silti olla hyvin sokeripitoinen.
Ruotsalainen sokeriin perehtynyt tiedetoimittaja ja Sokerimyrkytys-kirjan kirjoittanut Ann Fernholm sanoo murojen ja jogurttien olevan pahimpia piilosokeripommeja. Myös valmisruoissa voi olla runsaasti sokeria. Tuotteita markkinoivat mainoslauseet voivat puolestaan antaa tuotteesta väärän kuvan.
– On tiedostettava, että ”ei lisättyä sokeria” -merkintää voi käyttää, vaikka tuote sisältäisi oikeasti paljon sokeria. Tuotteisiin voidaan laittaa esimerkiksi konsentroitua päärynä- tai omenamehua, jotka ovat hyvin sokeripitoisia.
Fernholmin mukaan fruktoosi kiihdyttää suurina määrinä maksan rasvantuotantoa, mikä voi häiritä aineenvaihduntaa.
Sokerilla on monta nimeä
Sakkaroosi, sukroosi, tärkkelys, maltodekstriini, rypälesokeri, glukoosisiirappi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, isoglukoosi, glukoosi-fruktoosisiirappi, fruktoosi-glukoosisiirappi, inverttisokeri, hunaja, maitosokeri, laktoosi, galaktoosi.
Lähde: Sokerimyrkytys, Fernholm Ann (2015, Minerva)
– Mehuja voidaan käyttää esimerkiksi vauvanruoissa tai valmispuuroissa, joita markkinoidaan erityisesti lapsille. On tärkeää, että ihmiset saavat tietää tästä, hän sanoo.
Fernholm suosittelee jättämään murot ja maustetut jogurtit kauppaan tai ainakin tutkimaan niiden ainesosaluettelot tarkkaan. Hän sanoo erityisesti lapsille tarkoitettujen värikkäiden ja iloisten muropakkausten olevan sokeripommeja.
– Yleensä sokerittomat vaihtoehdot ovat kalliimpia, mutta ainakin Ruotsissa ruoan hinta on laskenut verrattuna 90-lukuun, joten samalla rahalla saa nyt parempaa ruokaa.
– On helppoa ja terveellisempää laittaa jogurtin joukkoon tuoreita hedelmiä tai marjoja.