Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ei näin! Asiat, joita ei koskaan kannata tehdä kananmunille

kananmuna
Kananmunien valmistuksessa kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä seikka.Shutterstock
Julkaistu 25.01.2018 09:47

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kiinnitä huomiota kananmunan oikeaoppiseen rikkomiseen, keittämiseen ja kuorimiseen.  Pieniin virheisiin sortumalla saatat valmistaa kananmunistasi liian kuivia tai mauttomia.

The Daily Meal -ruokasivusto listasi yleisiä kananmunavirheitä, joihin ihmiset sortuvat. Älä tee näin: 

Älä riko kulhon reunaan

Riko kananmunat tasaista pintaa vasten, älä esimerkiksi kulhon reunaan. Näin vältät todennäköisemmin kuorten rikkoutumisen munan joukkoon.

Ei kiehuvaan veteen!

Keitä kananmunat lisäämällä ne kylmään veteen, jonka sitten kiehautat. Kun vesi kiehuu, sammuta liesi ja anna kananmunien kypsyä 10 minuuttia (5 minuuttia, jos haluat löysän keltuaisen). Kun kananmunat ovat kypsyneet, kasta ne nopeasti kylmään veteen, jotta kypsymisprosessi loppuu.

Älä yritä kuoria keitettyjä kananmunia lämpiminä

Kasta kananmunat heti keittämisen jälkeen kylmään veteen. Näin kuoret irtoavat todella helposti. Jos yrität kuoria kananmunaa lämpimänä, kuoret ovat tarrautuneet munaan kiinni ja koko homma on melko työlästä. 

Älä vatkaa kananmunia liikaa

Älä vatkaa kananmunia liikaa, ennen kuin lisäät ne pannulle esimerkiksi munakasta tehdessä. Jos haluat omeletista kevyen pehmeän, lisää joukkoon hieman vettä tai kermaa.

Älä heitä kananmunia roskiin

Jos käytät kananmunasta ruoanlaitossa esimerkiksi vain keltuaisen, älä missään nimessä heitä valkuaisia roskiin. Valkuaiset voi nimittäin pakastaa! Säästä valkuaisia pakkasessa vaikka marenkia tai macaroneja varten. Pakastetut valkuaiset itse asiassa vatkautuvat paremmin!

Lähde: The Daily Meal

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna