Kananmunien parasta ennen -päiväys ei välttämättä kerro koko totuutta.
Ruotsalaislehti Aftonbladetissa listataan faktoja kananmunista ja niiden säilyvyydestä. Lehdessä muistutetaan, että kananmunien parasta ennen -päiväystä ei kannata ottaa turhan kirjaimellisesti.
Lue myös: Tiesitkö? Vain Ruotsissa pestään munat – vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen
Kananmuna säilyy jopa kuukausia
Kananmunapakkauksissa ilmoitetaan parasta ennen -päivämäärä, joka on 28 päivää muninnasta. Kestävän kehityksen asiantuntija Louise Ungerth kertoo Aftonbladetille munien säilyvän todellisuudessa jopa kolmesta neljään kuukautta.
Tämä ei suinkaan ole vain yhden asiantuntijan mielipide. Suomen vanhimman kanamunamerkin, Kultamunan, sivuilla todetaan säilyvyydestä samaa.
Pilaantuneen kananmunan tunnistaa ennen kaikkea sen pahasta hajusta. Munan tuoreutta voi myös testata esimerkiksi vesiastiassa: tuore muna painuu pohjaan. Rikkomaton tuore muna ei myöskään hölsky heiluteltaessa.
– Muna säilyy käyttökelpoisena yleensä reilusti pidempään, kun sen säilyttää oikein. Sen rakenne saattaa iän myötä hiukan muuttua, mutta se ei estä käyttöä.
Lue myös: Uusi kananmunasuositus: "Korkeintaan yksi päivittäin"
Tasainen säilytyslämpötila tärkein
Kultamunan mukaan kananmunan optimaalinen säilytyslämpötila olisi +10–14 astetta. Munat viihtyvät siis parhaiten viileässä, mutta ei välttämättä aivan jääkaappikylmyydessä. Tärkeintä on kuitenkin se, että kananmunia säilyttää koko ajan samassa lämpötilassa, sillä lämpötilan vaihtelut heikentävät kananmunien säilyvyyttä.
Tämän vuoksi munia ei kannata säilyttää esimerkiksi jääkaapin ovessa. Munia ei myöskään kannata seisottaa pöydällä ja siirtää sitten takaisin jääkaappiin. Jos kananmunan kuori rikkoutuu, alkaa ennenaikainen pilaantuminen.
Kestävään syömiseen perehtyvän Saa syödä -sivuston mukaan keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, pelkkä valkuainen pari päivää suljetussa astiassa.
Lue myös: Annen munajärkytys: "Mitä meille oikein myydään?"
Katso myös: Näin kananmuna kannattaakin rikkoa
0:46Katso videolta munaniksi!