Ei tule ihan joka pizzeriassa vastaan! Joelin ja Stephenin legendaarinen pizzapalaniksi on kokeilemisen arvoinen
Pizzan jakaminen tasakokoisiin paloihin voi olla yllättävän tarkkaa puuhaa – ainakin, jos hommaan värvätään matemaatikot.
Videolla kerrotaan Classic Pizzan suosituimmasta pizzasta.
Kun pizzan jakaa ystävien kesken, on todennäköistä, että joku porukasta saa aina hieman enemmän kuin toinen. Usein pizza veistellään palasiksi sen kummempaa miettimättä, jolloin pizzapalat ovat hieman eri kokoisia. Nälkäisenä muita pienemmän pizzapalan saaminen voi harmittaa.
Onneksi matemaatikot Joel Haddley ja Stephen Worsley ovat aikanaan keksineet keinon jakaa pizzan tismalleen tasakokoisiin paloihin, brittilehdet ja kertovat.
Täydellinen tapa jakaa pizza
Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Lehdet nostavat esiin vuonna 2016 Liverpoolin yliopistossa toteutetun pienimuotoisen tutkimuksen, jossa Haddley ja Worsley selvittivät parhaan tavan pizzan tasaiseen jakamiseen. Matemaatikkokaksikko keksi lopulta leikkaustekniikan, jolla pyöreästä pizzasta saa 12 täydellisen tasakokoista palaa – olettaen siis, että pizzakin on täysin pyöreä.
Kuvio näyttää periaatteessa yksinkertaiselta, mutta sen leikkaaminen vaatii harjoittelua. Ensin pizzan keskeltä veistellään kuusi aaltomaista kuviota kohti pizzan reunoja niin, että muodostuu kuusi aaltoilevaa palaa. Tämän jälkeen muodostuneet palat leikataan vielä kahteen osaan.
Alla olevalla videolla näytetään, miten pizza leikataan tasaisiin osiin oikein:
Lähteet: ,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"