Oletko menossa sushi-ravintolaan ensimmäistä kertaa, vai kaipaavatko tietosi japanilaisesta ruokakulttuurista päivitystä? Japanilainen keittiö on täynnä sääntöjä ja perinteitä, mutta muutamalla yksinkertaisella neuvolla teet ravintolakokemuksestasi täydellisen.
Japanilaisen ruoan maut ovat mietoja, ja mausteiden on tarkoitus korostaa tuoreiden raaka-aineiden omaa makua. Ruoka on hyvin kevyttä ja vähärasvaista, pääosin kala- ja kasvispainotteista. Japanilaisessa keittiössä raaka-aineita kypsytetään mahdollisimman vähän, jotta maut ja rakenteet säilyvät muuttumattomina.
Etiketti sanelee paljon
Kauneus ja estetiikka kuuluvat olennaisena osana japanilaiseen kattaukseen. Pöytä katetaan kauniisti ja ruokailutapoihin kiinnitetään paljon huomiota.
Puikot ovat kattauksen ainoa ruokailuväline. Keittojakaan ei syödä lusikalla, vaan ne hörpitään suoraan kulhosta. Kattaukseen kuuluu myös kuumia pyyhkeitä käsien pyyhkimistä varten.
Ruokajuomana tarjoillaan usein vihreää teetä, jonka uskotaan tehostavan ruoansulatusta. Alkoholijuomista tarjolla on riisiviinaa, eli sakea, tai olutta.
Ravintoloissa annoksen katsotaan olevan huolella suunniteltu elämys, joten erikoistoiveita tai pyyntöjä ei pidetä hyvien tapojen mukaisina.
Sushi tarkoittaa etikalla maustettua riisiä
Sushi on varmasti tunnetuin japanilainen ruokalaji, ja sushiravintoloita löytyy nykyisin ympäri maailmaa.
Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja. Sushi oli alunalkaen kalan säilömistapa. Raakaa kalaa puristettiin muutaman viikon ajan painavan kiven alla riisin ja suolan välissä.
Sushin täytteet määräytyvät pitkälti perinteiden ja sesongin raaka-aineiden mukaan.
Nigiri-sushi tarkoittaa käsin puristettua sushia. Etikalla maustettu riisi muotoillaan palloksi, jonka päälle asetetaan esimerkiksi kalaviipale.
Makit ovat pieniä sushirullia, joiden täytteenä on perinteisesti tonnikalaa, lohta ja kurkkua.
Futomakit ovat isoja sushirullia, joissa on usein viisi täytettä. Yleisimpiä täytteitä ovat kurkku, kannamuna, porkkana, lohi ja ravunpyrstöt.
Uramakit ovat nurinpäin rullattuja susheja. Merilevä on täytteiden ympärillä sisäpuolella ja riisi ulkopuolella. Riisin päälle on usein ripoteltu seesaminsiemeniä.
Temakit ovat sushituutteja, joissa riisi ja muut täytteet kääritään merilevän kanssa tötteröksi.
Kastikkeena soijaa ja wasabia
Sushipalat tulee nauttia kokonaisina. Sushipala kastetaan ensin soijakastikkeeseen, johon ruokailija on lisännyt oman makunsa mukaan japaninpiparjuuritahnaa, eli wasabia. Aito wasabi on erittäin kallista, ja useimmiten ravintoloissa käytetäänkin vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa. Wasabi tappaa kalassa olevia bakteereja, ja siksi sushi tulisi oikeaoppisesti kastaa kastikkeeseen kalapuoli ensin.
Soijakastike on yksi japanilaisen keittiön pääraaka-aineista. Japanissa soijakastiketta käytetään paljon monipuolisemmin kuin Suomessa, ja usein se toimii suolan korvaajana. Tämän vuoksi esimerkiksi sushiriisiin ei lisätä suolaa, vaan soijaan kastaminen maustaa maultaan hennot sushipalat.