Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ethän kaada jogurtin vetistä nestettä viemäriin? "Ällöttävällä" ilmiöllä lukuisia terveyshyötyjä

jogurttipurkki jogurtti
Shutterstock
Julkaistu 24.09.2018 06:54

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jogurtin tai rahkan pinnalle kertynyt neste on heraproteiinia, joka sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kalsiumia. 

VIDEO: Kuinka paljon mielikuvat vaikuttavat makuaistiin? Katso jogurttitestin tulokset videolta. 

Jogurtti- tai rahkapurkkia avatessa kannen alta saattaa toisinaan paljastua kerros kirkasta tai sameaa nestettä. Vaikka moni ajattelee nesteen olevan merkki tuotteen pilaantumisesta, näin ei kuitenkaan ole.

Pilaantumisen sijaan tässä ilmiössä on kyseluonnollisesta prosessista, jonka seurauksena ravinnepitoinen hera on erottunut jogurtin pinnalle. Tärinä lisää heran erottumista, eli joskus pelkkä töyssyisä kauppareissu saattaa olla syynä nesteen erottumiseen.

Auttaa painonhallinnassa ja palautumisessa

Jogurtin pinnalle kertynyt neste ei siis ole vaarallista – päinvastoin!

Hera sisältää muun muassa luuston kannalta tärkeää kalsiumia sekä muita kivennäisaineita, kuten kaliumia. Heraproteiini sisältää joukon aminohappoja, jotka tutukitusti auttavan niin painonhallinnassa, palautumisessa kuin lihasmassan ylläpidossa.

LUE MYÖS: Täysmaito sittenkin parempi valinta? Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet eivät yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin 

Tätä nestettä ei siis missään nimessä kannattaa kaataa viemäriin, vaan sekoittaa se takaisin jogurtin tai rahkan sekaan. 

Lähde: TheSun, Valio

Tuoreimmat aiheesta

Maitotuotteet