Jogurttia tai rahkaa säännöllisesti syövät ovat varmasti törmänneet ilmiöön, jossa välipalaherkun päälle on muodostunut kerros nestettä. Mitä tämä neste oikeastaan on?
Jogurtin päällä lilluva neste ei varsinaisesti houkuttele syömään, vaan pikemminkin ällöttää monia välipalaherkun ystäviä. Niinpä monet kaatavatkin nesteen jogurtin pinnalta suorilta käsin viemäriin
Maidossa on kahdenlaista proteiinia: heraa ja kaseiinia. Heraproteiini on kirkasta nestettä, joka erottuu juustonvalmistuksessa. Heraproteiinissa on runsaasti elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Heraproteiini edistääkin liikunnasta palautumista, auttaa pitämään yllä laihduttajan, painonhallitsijan sekä ikääntyneen lihasmassaa.
Lähde: Valio
Niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä neste on itse asiassa ravinnepitoista heraa, joka on luonnollisen prosessin vuoksi erottautunut jogurtin pinnalle.
Sekoita takaisin jogurtin tai rahkan joukkoon
Tässä tulee tieteellinen selitys ilmiölle: Kun maitoa hapatetaan paksuksi jogurtiksi, hera pysyy suspensiossa maidon soluseinämissä. Kun jogurtti sitten kuljetuksessa heiluu tai laitat lusikkasi jogurttipurkkiin, rikot tuon soluseinämän ja lilluva neste, eli hera pääsee vapaaksi.
Neste kannattaisi sekoittaa jogurtin tai rahkan sekaan, sillä hera sisältää tärkeitä proteiineja.
– Herassa on paljon kalsiumia, probiootteja ja proteiinia, joten suosittelemme sekoittamaan sen takaisin jogurtin joukkoon – tai säästämään smoothieen tai vaikka keiton joukkoon, amerikkalaisen Nancy's-jogurttiyrityksen Kesey Thompson neuvoo.
Lue myös: Huikeat terveysvaikutukset ja apua painonpudotukseen: Syötkö sinäkin päivittäin "kaikkien aikojen aamupalaa"?
Lähde: Today.com
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.