Kreikkalainen jogurtti ja skyr ovat molemmat proteiinipitoisia välipaloja, mutta ravintosisällöissä on eroja.
Tänä päivänä kauppojen kylmähyllyt notkuvat erilaisista maitotuotteista. Nämä tuotteet ovat monelle tuttuja, mutta tiedätkö, millä tavoin islantilainen skyr oikein eroaa kreikkalaisesta jogurtista?
Videolla osoitetaan, kuinka paljon mielikuvilla on merkitystä? Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Mitä on kreikkalainen jogurtti?
Kreikkalainen jogurtti on pohjimmiltaan tavallista, maidosta hapatteiden avulla valmistettua jogurttia. Ero on kuitenkin siinä, että valmistusvaiheessa kreikkalainen jogurtti valutetaan hitaasti, minkä ansiosta jogurtista saadaan tavallista paksumpaa ja proteiinipitoisempaa.
Juuri proteiinipitoisuus tekee kreikkalaisesta jogurtista niin suositun tuotteen aamu- ja välipalapöytään. Proteiinin lisäksi kreikkalainen jogurtti sisältää elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kilpirauhasen toiminnalle tärkeää jodia, luustolle hyvää tekevää kalsiumia ja aivotoiminnan kannalta tärkeää B12-vitamiinia.
Kreikkalainen jogurtti sopii mainiosti erilaisiin välipaloihin, kastikkeisiin ja dippeihin.
Mitä on skyr?
Vaikka islantilainen skyr on vasta viime vuosina lyönyt läpi maailmalla, sen historia ylettyy yli tuhannen vuoden taakse. Skyr on kreikkalaista jogurttia paksumpaa ja tiheämpää, ja islantilaiset itse luokittelevatkin tuotteen juustoksi.
LUE MYÖS: Tutkimus nimesi superiltapalan: Syö tätä ruokaa puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa ja laihdu!
Perinteisesti skyr valmistetaan rasvattomasta maidosta ja islantilaisesta hapatteesta. Maito pastöroidaan ja hapatetaan, jonka jälkeen siitä poistetaan neste valuttamalla. Lopputuloksena on luonnostaan rasvaton ja proteiinipitoinen maitotuote, joka sopii käytettäväksi jogurtin tapaan niin välipalana kuin ruoanlaitossa.
Kumpi on terveellisempää?
Sileän ja pehmeän rakenteensa lisäksi skyr saa pisteitä sen terveyttä edistävien ominaisuuksiensa vuoksi.
Skyr sisältää runsaasti proteiinia (skyr noin 10 g/100 g, kreikkalainen jogurtti noin 5g/100g) mutta myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Skyr sisältää yleensä myös vähemmän sokeria, hiilihydraatteja ja rasvaa kuin useimmat jogurtit.
Korkean proteiinipitoisuuden ansiosta se on erityisen hyödyllinen tuote painonhallinnan kannalta, koska se saa sinut tuntemaan vatsasi täydemmäksi pidempään. Korkean proteiini- ja alhaisen hiilihydraattipitoisuuden vuoksi skyr on voittajan valinta myös silloin, kun puhutaan verensokerin säätelystä.
Kalsiumin saannista puhuttaessa molemmat tuotteet ovat lähes yhtä hyviä valintoja.
Lähteet: RealSimple, Valio