EU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"
Ruokaviraston mukaan EU on hyväksynyt Aidon saunapalvikinkun nimisuojatuksi tuotteeksi.
EU-komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry.
– Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä, kertoo projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä tiedotteessa.
Mikä nimisuojaus? EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. EU:ssa nimisuojattuja tuotteita on jo 3500, mutta Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi vain kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia. Yksi nimisuojatuista tuotteista on esimerkiksi karjalanpiirakka.
Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu
Lähde: Ruokavirasto
Perustuu suomalaiseen tietotaitoon
Nimisuojaus perustuu Aidon saunapalvikinkun kohdalla suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia. Valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, ja tämä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Ominaista kinkulle ovat leppäpuun savu, tuoksu ja maku.
Aidon saunapalvikinkun esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa, ja suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan. Kinkkua valmistaa Ruokaviraston mukaan noin 30 yritystä.
– Tuntuu hyvältä. Prosessi on ollut pitkä, yli neljän vuoden mittainen, ja nyt se on sitten varmaa. Nimisuoja on merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille, Saunapalviyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Mattila toteaa päätökseen tyytyväisenä Lihakeskusliiton tiedotteessa.
Nimisuojaus koskee vain kokonaisia nimiä "Aito saunapalvikinkku" ja "Äkta basturökt skinka", eikä suojauksella ole siis vaikutusta modernilla tekniikalla valmistetun, saunapalvikinkku-nimellä kutsutun tuotteen myyntiin.
Saunapalvikinkku on puhuttanut ennenkin. Vuonna 2017 uutisoimme Euroopan unionin asetuksesta, joka uhkasi lopettaa perinteisen saunapalvin valmistamisen. Uhan taustalla olivat saunapalvin terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Lihakeskusliitto muistelee tiedotteessaan, kuinka Suomi haki lopulta niin sanottua pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvoihin, ja lupa heltisikin muutamaa vuotta myöhemmin.
Katso myös: Ennen kinkkua leipä pitää voidella. Tiesitkö tästä niksistä?
Lähteet: Ruokavirasto, Lihakeskusliitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"