Palkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalle
Kuorineen keitetystä perunasta tehdylle Aitoo perunarieskalle haetaan EU:n nimisuojaa.
Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Aitoo rieskaleipurit, kertoi Ruokavirasto tiedotteessa torstaina.
Yrittäjä Heikki Penttilän mukaan Aitoo perunarieska eroaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta. Sen valmistuksessa ei esimerkiksi käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita.
– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo Penttilä.
Aitoo perunarieskan valmistus vaatii osaamista, että rieskataikinasta saadaan tasalaatuinen, sillä nesteen määrä määräytyy perunaraaka-aineen kulloisten kosteusominaisuuksien mukaan, tiedotteessa kerrotaan. Perunalajike ei ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Aitoo perunarieskan maineesta kertoo, että se on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2023 ja kolme vuotta aiemmin se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.
Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"