Fakta Suomessa myytävästä spagetista voi yllättää
Suomessa on kaksi pastatehdasta, mutta kummassakaan ei valmisteta pitkää spagettia.
Makaronipula on puhuttanut suomalaisten keskuudessa koko kesän ja syksyn. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin syyt ilmiön taustalla. Sen lisäksi, että makaronilinjasto meni kesällä rikki Myllyn Parhaan tehtaalla ja aiheutti jättimäisen takaisinvedon, myös Raisiossa painiskeltiin eräänlaisten makaroniongelmien kanssa.
Raision tehtaalla valmistetaan suomalaista Torino-makaronia, ja kyseisen makaronilinjaston uusiminen sattui osumaan samaan ajankohtaan kuin kilpailijan koneen hajoaminen.
– Harmillisesti kysynnän kasvu osui juuri samaan ajankohtaan pastalinjauudistuksen kanssa. Pastaa oli valmistettu varastoon määrä, jonka arvioitiin riittävän linjaston uusimisen ajan, mutta äkillisesti kasvanutta kysyntää ei voinut kukaan ennakoida. Kauppojen pastahyllyissä on siksi ollut puutteita myös Raision tuotteiden osalta, kertoi tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman tiedotteessa.
Lue myös: Yllättävä tieto makaronipulasta – tyhjiin hyllyihin myös toinen syy: "Kukaan ei voinut ennakoida"
Pitkä spagetti ei ole suomalaista
Suomalaisten rakastamaa makaronia valmistetaan kahden eri valmistajan toimesta Suomessa. Myllyn Paras tuottaa makaronia myös kauppojen omille brändeille. Kotimaista makaronia on siis kaupoissa saatavilla useiden eri tuotemerkkien alla.
Sitä ei moni kuitenkaan tiedä, että suomalaista pitkää spagettia ei itse asiassa ole olemassakaan.
– Kaikki Suomessa myytävä pitkä spagetti tulee ulkomailta, Pauliina Öhman kertoi Raision pastatehtaalle järjestetyllä mediamatkalla.
Raision tehtaalla pastatuotteiden valmistus alkoi vuonna 1990, kun Vaasan Myllyn brändit siirtyivät Raision alle. Moni muistaa ehkä kaupoista tuolloin löytyneen Milano-putkispagetin, joka oli sisartuote Torino-pastoille.
Tästä syystä pitkää spagettia ei valmisteta Suomessa
Raisiolla kuitenkin lopulta päätettiin keskittää kaikki pastatuotteet Torino-brändin alle ja keskittyä niin sanotun "pätkäpastan" valmistamiseen. Spagettilinjasto sai väistyä, eikä Suomessa ole sen koommin spagettia valmistettu.
Raision Pauliina Öhmanin mukaan spagetin valmistaminen on makaronin ja muiden pätkäpastojen valmistamista monimutkaisempaa kuivausvaiheen vuoksi. Erilaisia pätkäpastoja voidaan valmistaa samalla koneella eri suuttimien avulla. Pitkä spagetti vaatisi oman linjastonsa, eikä se ole taloudellisesti kannattavaa.
Myllyn Paras valmistaa Suomessa pätkäspagettia eli Raketti Spagettia, mutta pitkä spagetti valmistetaan sen sijaan Tsekeissä.
Katso myös video: Muistatko vielä tämän mainoksen? Raketti kuuhun ja spagetti suuhun!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa