Fakta Suomessa myytävästä spagetista saattaa yllättää
Suomessa on kaksi pastatehdasta, mutta kummassakaan ei valmisteta pitkää spagettia.
Suomalaisten rakastamaa makaronia valmistetaan kahden eri valmistajan toimesta Suomessa. Myllyn Paras tuottaa makaronia myös kauppojen omille brändeille. Kotimaista makaronia on siis kaupoissa saatavilla useiden eri tuotemerkkien alla.
Sitä ei moni kuitenkaan tiedä, että suomalaista pitkää spagettia ei itse asiassa ole olemassakaan.
– Kaikki Suomessa myytävä pitkä spagetti tulee ulkomailta, tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman kertoi Raision pastatehtaalle järjestetyllä mediamatkalla.
Raision tehtaalla pastatuotteiden valmistus alkoi vuonna 1990, kun Vaasan Myllyn brändit siirtyivät Raision alle. Moni muistaa ehkä kaupoista tuolloin löytyneen Milano-putkispagetin, joka oli sisartuote Torino-pastoille.
Tästä syystä pitkää spagettia ei valmisteta Suomessa
Raisiolla kuitenkin lopulta päätettiin keskittää kaikki pastatuotteet Torino-brändin alle ja keskittyä niin sanotun "pätkäpastan" valmistamiseen. Spagettilinjasto sai väistyä, eikä Suomessa ole sen koommin spagettia valmistettu.
Raision Pauliina Öhmanin mukaan spagetin valmistaminen on makaronin ja muiden pätkäpastojen valmistamista monimutkaisempaa kuivausvaiheen vuoksi. Erilaisia pätkäpastoja voidaan valmistaa samalla koneella eri suuttimien avulla. Pitkä spagetti vaatisi oman linjastonsa, eikä se ole taloudellisesti kannattavaa.
Myllyn Paras valmistaa Suomessa pätkäspagettia eli Raketti Spagettia, mutta pitkä spagetti valmistetaan sen sijaan Tsekeissä.
Juttu on osittainen uusinta marraskuulta 2023.
Katso myös video: Muistatko vielä tämän mainoksen? Raketti kuuhun ja spagetti suuhun!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras