Tiesitkö tätä? Suomalaisfirma lähti makaronibisnekseen yllättävästä syystä: ”1970-luvulla pasta oli vielä eksoottista”
Tiedätkö sinä, miten Suomen suurin pastatehdas sai alkunsa? Hyvinkäällä Myllyn Parhaan tehtaalla valmistuu tänä päivänä yli puolet Suomessa myytävästä pastasta.
Kerroimme aiemmin, että koronaviruksen pelko on saanut ihmiset ostamaan varastoon monia päivittäistavaroita. MTV Uutisten saamien kuvien perusteella hyllyt ovat jopa tyhjillään hamstraajien jäljiltä. Yksi kaupan hyllyistä huvenneista tuotteista on pasta ja erityisesti makaroni. Hyvinkäällä sijaitseva Myllyn Paras on Suomen suurin pastatehdas. Yli puolet Suomessa myytävästä pastasta tulee kyseiseltä tehtaalta.
Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoi aiemmin, että yrityksessä ollaan jo muutaman viikon ajan huomattu kasvua erityisesti makaronin myynnissä.
– Normaalisti teemme Hyvinkäällä pastaa 15 miljoonaa kiloa vuodessa. Viime viikkoina olemme kuitenkin lisänneet tuotantoa kaksinkertaisesti normaaliin määrään verrattuna, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo.
Makaronibisnekseen puolivahingossa
Moni ei kuitenkaan tiedä, mistä Suomen suurin pastatehdas on oikeastaan saanut alkunsa. Yllättävää onkin, että kyseessä on puhdas vahinko: Kun vieressä sijainnut makaronitehdas ajautui konkurssiin, raaka-aineista syntyneistä veloista maksuksi mylly sai makaronilaitteistot ja loppu onkin suomalaisen arjen historiaa sarvimakaroneineen ja rakettispagetteineen.
– Myllyn Paras on ollut pastakulttuurissa Suomessa ensimäisenä liikkeellä. Pastaa on valmistettu vuodesta 1975, jolloin siis naapurin makaronitehdas meni konkurssiin ja saimme makaronilaitteet. Näin syntyi sarvimakaronikulttuuri. Nykyään laitteet ovatkin sitten jo valtavan kokoisia, Kuusela kertoo MTV:lle.
Kuuselan mukaan makaronin ja pastan myynti on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta. Nyt pastavaihtoehtoja on jo valtava määrä, eikä pastaa välttämättä enää edes valmisteta pelkästään vehnästä. Markkinoille on nyt tulossa esimerki trendivilja kaurasta valmistettu pastatuote. Makaroni pitää kuitenkin edelleen pintansa suosikkien joukossa - onhan Suomen suosituin kotiruoka edelleen makaronilaatikko.
– 1970-luvulla pasta oli vielä eksoottinen ruoka ja söimme lähinnä perunaa. Riisikin oli tunnetumpi. Mutta siitä se makaroni sitten on ottanut paikkansa suomalaisten arjessa, Kuusela summaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka