Grillaamisessa yllättävä riskitekijä: Asiantuntija varoittaa vammoista suussa, kurkussa ja nielurisoissa
Amerikkalaisessa Missourin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan grilliruokien valmistamisessa yllättävän riskin aiheuttaa harja, jolla grilliä on tapana putsata.
Jotta grilliruoat eivät tartu grilliin ja grilli pysyy puhtaana, on ensisijaisen tärkeää putsata grilli kunnolla. Putsaamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä metallinen grilliharja voi aiheuttaa yllättäen terveysriskin.
Metalliharjakset voivat kulkeutua ruokaan
Grilliruokaa valmistettaessa on syytä olla äärimmäisen tarkkana siinä, ettei puhdistamiseen käytetystä harjasta jää osia grilliin. Yhdysvalloissa vuosien 2002 ja 2014 välillä on kirjattu yli 1600 onnettomuutta, jotka ovat aiheutuneet ruokaan kulkeutuneista metallisten grilliharjojen harjaksista.
– Harjaksia voi irrota harjasta putsaamisen aikana. Grillistä ne voivat päätyä ruokaan ja aiheuttaa vammoja suussa, kurkussa ja nielurisoissa, Missourin yliopiston tutkimuksessa todetaan.
Metallisten harjaksien joutuminen elimistöön voi aiheuttaa myös muita sisäisiä vammoja. Amerikkalainen huippukokki Eric LeVine uskoo, että grilliharjoista aiheutuvien onnettomuuksien yleisin syy on se, että kotikeittiöissä grillaamiseen ei keskitytä tarpeeksi hyvin.
– Kun ihmiset eivät keskity siihen, mitä he tekevät – etenkin kuuman grillin ääressä – asioita tapahtuu, LeVine toteaa.
– Ihmisillä on myös joskus tapana ostaa niitä halvimpia välineitä. Pehmeistä harjoista harjakset irtoavat helpommin kuin ruostumattomasta teräksestä valmistetuista harjoista, kokki neuvoo.
Lähde: Fox News
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka