Tänäkin kesänä yhä useamman suomalaisen grillissä paistuu ikisuosikki makkara. Ennen grillipuuhin ryhtymistä kannattaa painaa mieliin nyrkkisäännöt, jotka takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Video: Tiesitkö, että makkaran voi kypsentää myös tällä nerokkalla tavalla?
Lihatiedotuksen antaman tiedotteen mukaan noin 85 prosenttia suomalaisista grillaa makkaraa, ja makkara maistuu suomalaisille erityisesti grillikauden alussa. Touko-kesäkuussa grilleissä tirisee noin kolmannes koko vuonna grillatuista makkaroista.
Vaikka makkara on grillaajien kestosuosikki, tämän tuotteen kanssa voi mennä metsään. Makuja.fi kysyi ammattilaiselta, millaisiin asioihin grillaajien tulisi kiinnittää huomiota makkaroita grillatessa.
Maltti ja lempeä lämpö ovat kaiken a jo o
Lihatiedotuksen Riitta Stirkkisen mukaan tärkeimpiä asioita ovat maltti ja lempeä lämpö.
– Liian kuumassa pinta tummuu nopeasti, makkara halkeilee ja jää sisältä kylmäksi, Stirkkinen neuvoo.
Vuoden 2017 grillikaudella kauppoihin toimitettiin 14,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita.
– Makkaraa eikä mitään muitakaan grillattavia pidä grillata mustaksi ja hiiltyneeksi. Musta ja hiiltynyt pinta sisältää syöpävaarallisia aineita eli karsinogeenejä, Stirkkinen lisää.
Hyvää lopputulosta auttaa vielä se, ettei grilliä ahdeta liian täyteen, jolloin lämpö alenee ja tuotteet kypsyvät epätasaisesti. Myös grilli ja välineet tulisi aina puhdistaa huolellisest grillauksen jälkeen seuraavaa käyttökertaa varten.