Supernäppärä vinkki grillin puhdistamiseen – "Tänä kesänä kannattaa toimia viime kesää fiksummin"
Puhtaammassa grillissä ruokakin maistuu paremmalta. Keittiömestari neuvoo helpon niksin, jonka avulla siivoaminen sujuu helpommin.
Muistitko puhdistaa grillin viime syksynä kun laitoit sen talviteloille? Ja aivan kaikkialta, myös rasvakaukalon?
Kesän ensimmäiset grillaukset alkavat tunnetusti aina grillin pesusta, mutta askare on toivottua haastavampi, jos pesu on jäänyt tekemättä. Etenkin rasvakaukalo saattaa jopa homehtua, jos sitä ei ole puhdistettu kunnolla, muistuttaa Fredman Group tiedotteessaan.
Jos rasvakaukalo näyttää siltä, ettei sen lähellä sovi valmistaa ruokaa, kannattaa grillin puhdistus aloittaa juurikin siitä. Pellille kerääntyneen karstan voi kaapia pois esimerkiksi puu- tai muovilastalla, jotka eivät naarmuta peltiä. Tämän jälkeen pelti kannattaa pestä huolellisesti pesuaineella ja kuumalla vedellä. Lopuksi grilli kuumennetaan kunnolla, jäähdytetään kädenlämpöiseksi ja harjataan grilliharjalla puhtaaksi.
Vaikuttiko työläältä? Onneksi rasvakaukalon puhtaana pitämiseen on olemassa näppärä niksi, jonka avulla grillin puhdistus sujuu huomattavasti helpommin.
Avuksi foliota
Jos haluat välttyä rapsuttamasta karstaa rasvapelliltä, suojaa se!
– Tänä kesänä kannattaa toimia viime kesää fiksummin. Kun puhdistetun rasvakaukalon vuoraa paksulla foliolla, on kesän päätteeksi puhdistus paljon helpompaa. Folion voi vaihtaa kesän aikana muutaman kerran, sanoo Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen yrityksen tiedotteessa.
Ja kun Parkkinen viittaa paksuun folioon, tämä todella tarkoittaa sitä. Toisin kuin sillä, käyttääkö foliosta kirkasta vai mattaa puolta, folion lujuudella on merkitystä.
– Lopputuloksen kannalta on aivan sama, onko ruokaa vasten kirkas vai matta puoli (foliosta). Sen sijaan folion paksuudella on sitäkin enemmän merkitystä. Ohut folio on oiva apu sisäruoanlaitossa, mutta kestävämpi paksu folio toimii paremmin ulkokeittiössä ja grillatessa. Paksu kestää kovempiakin otteita ja rosoisia pintoja, Parkkinen kertoo ja jatkaa:
– Paksu folio ei repeydy herkästi. Esimerkiksi jos folioon tulee grillatessa reikä, nesteet ja höyry eivät pysy folionyytin sisässä. Koko idea kärsii.
Katso myös: Kanafileiden grillauksen ABC – näillä vinkeillä onnistut
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka