Lampaan sesonki on Suomessa pääsiäisenä. Lampaista 60 % kuitenkin teurastetaan syksyllä eli oikea sesonki on nyt. Alkukesästä ostamani Christer Lindgrenin Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -kirja on syksyn suosikkini. Sieltä löytyy juuri niin paljon haastetta kuin voin ottaa vastaan. Ja enemmänkin. Farangin karamellipossu oli parhaita tekemiäni kotiruokia. Nyt oli vuorossa Antto Melasniemen lammasresepti. Mies käytti lampaan etuselkää, itse heitin pataan karitsan lapaa. Molempi parempi. Kilohinta 13,90 €. Melasniemi ehdottaa kylkeen keitettyjä tai paahdettuja kasviksia. Minä tein suppilovahvero-kesäkurpitsarisottoa. Ruoan laittaa tulille vartissa ja tuntien kypsytys hoituu kuin itsestään uunissa. Tee edellisenä päivänä ja lämmitä seuraavana. Tästä se syksy ja syysruoka alkaa!
Haudutettua lampaan lapaa neljälle 1 kg lampaan lapaa (tai etuselkää) paloina
1 porkkana
100 g juuriselleriä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 l lihalientä
timjamia
rosmariinia
mustapippuria rouhittuna ja kokonaisena
suolaa
Kuumenna uuni 150 asteeseen. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Kuumenna kattila, lorauta hiukan öljyä ja/tai voita pohjalle ja ruskista lihat. Pilko kasvikset isoiksi paloiksi ja laita pataan. Lisää mukaan pari oksaa timjamia ja rosmariinia. Kaada mukaan lihaliemi. Lisää muutama kokonainen pippuri pataan. Laita kansi päälle ja pata uuniin ja anna hautua viitisen tuntia, kunnes liha on todella mureaa. Nosta lihat padasta, maista ja mausta suolalla tarvittaessa. Keitä lientä hiukan kasaan. Siivilöi liemi. Tarjoa liha haluamasi lisukkeen kera ja lorauta päälle lihalientä kastikkeeksi.