Lähes jokainen suomalainen tietää Amerikan Pekonin, mutta tiedätkö, mistä idea tämän herkun valmistukselle oikein sai alkunsa?
Ajatus pekonin valmistuksesta syntyi HK:n johdon Amerikan matkalla vuonna 1976. Opintoretkellä Atlantin takana olleiden aamu alkoi aina runsaalla hotelliaamiaisella, jossa tarjolla oli tietenkin pekonia.
Eräänä aamuna tuotantojohtaja Erkki Pesonen totesi pekonia syödessään toimitusjohtaja Jaakko Hjelmille, että ”kyllä mekin tällaista osaamme tehdä”. Tuliaisena valtameren takaa saatiin idea pekonista.
Alkuperäinen HK Amerikan Pekoni on pysynyt lähes muuttumattomana 40 vuoden ajan, aina Amerikan lipun inspiroimaa pakkausta myöten.
Alku ei kuitenkaan ollut helppo. Pekonin valmistus porsaan kyljestä oli vaativa prosessi, ja uusien laitteiden lisäksi tarvittiin ammattitaitoa, kärsivällistä kokeiluhenkeä ja intohimoa. Esimerkiksi viipaloinnista vastaavat joutuivat hakemaan oppia Tanskasta.
Amerikan Pekonin valmistus saatiin kuitenkin käyntiin tasan 40 vuotta sitten vuonna 1978.
1950-luvulla yli kolme miljoona pekonivalmistajaa
Jo antiikin Roomassa nautittiin pekonista. Roomalaisten nimi pekonille oli ”Petaso”.
Pekoni-sana on puolestaan peräisin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua. Ranskasta bacon omittiin Englantiin, jossa avattiin ensimmäinen pekonitehdas 1770-luvulla.
Todellinen maailmanvalloitus alkoi 1920-luvulla, kun Oscar Mayer esitteli ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin Amerikassa. Tästä alkoi amerikkalaisten pekonivillitys, ja 1950-luvulla Amerikassa oli yli 3 miljoonaa pekonia valmistavaa yritystä.
Lähde: HK
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.