Tiesitkö tätä broilerista? Suosikkituotteen alkuperä – "Monelle voi tulla yllätyksenä"
Tuore näyttely tarjoilee tietoa ja tunnelmia sokerin, margariinin, makkaran, broilerin, leivän ja sipsien valmistuksesta ja kulutuksesta.
Helsingissä Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa avautui tammikuun lopussa Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely. Näyttelyssä pureudutaan suomalaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaan ja tuodaan esimerkiksi esiin, mitä margariini on ja miten sipsejä valmistetaan.
Aihepiiristä oli viikonloppuna keskustelemassa Huomenta Suomessa Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Laika Nevalainen. Nevalaisen mukaan suomalaisten elintarvikkeiden historiasta löytyy yllättäviäkin yksityiskohtia, esimerkiksi broileriin liittyen.
– Monelle voi tulla yllätyksenä se, että broileria on ruvettu tuottamaan vasta 1950-luvulla ja siitä on tullut suosittu tuote vasta 1980-luvulta lähtien, Nevalainen kertoi.
Broileri on Saarioisten keksimä brändinimi
Tätä ennen Suomessa ei juurikaan syöty kanaa. Kanoja pidettiin kananmunien vuoksi ja kananlihalla oli Nevalaisen mukaan todella huono maine. Tämä johtui siitä, että munimisen lopettaneen kanan liha oli todella sitkeää.
Tämän vuoksi kehitettiin erikseen ruoaksi kasvatettavat broilerit.
– Saarioinen ihan tämän kanan huonon maineen takia kehitti broileri-sanan. Se on Saarioisten keksimä sana ja levinnyt siitä yleiskieleen. Se piti uudelleenbrändätä, koska kananlihalla oli niin huono maine, Nevalainen kertaa broilerin historiaa Suomessa.
Nuoremmille sukupolville voi tulla myös yllätyksenä se, miten Suomessa on aiemmin suhtauduttu margariiniin. Videolla mielenkiintoisia faktoja elintarvikkeiden historiasta Suomessa!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa