Tuore näyttely tarjoilee tietoa ja tunnelmia sokerin, margariinin, makkaran, broilerin, leivän ja sipsien valmistuksesta ja kulutuksesta.
Helsingissä Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa avautui tammikuun lopussa Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely. Näyttelyssä pureudutaan suomalaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaan ja tuodaan esimerkiksi esiin, mitä margariini on ja miten sipsejä valmistetaan.
Aihepiiristä oli viikonloppuna keskustelemassa Huomenta Suomessa Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Laika Nevalainen. Nevalaisen mukaan suomalaisten elintarvikkeiden historiasta löytyy yllättäviäkin yksityiskohtia, esimerkiksi broileriin liittyen.
– Monelle voi tulla yllätyksenä se, että broileria on ruvettu tuottamaan vasta 1950-luvulla ja siitä on tullut suosittu tuote vasta 1980-luvulta lähtien, Nevalainen kertoi.
Lue myös: "Niin hyvää, että lautasetkin nuoltiin" – Marry Me -kanakastiketta ylistetään jälleen
Broileri on Saarioisten keksimä brändinimi
Tätä ennen Suomessa ei juurikaan syöty kanaa. Kanoja pidettiin kananmunien vuoksi ja kananlihalla oli Nevalaisen mukaan todella huono maine. Tämä johtui siitä, että munimisen lopettaneen kanan liha oli todella sitkeää.
Tämän vuoksi kehitettiin erikseen ruoaksi kasvatettavat broilerit.
– Saarioinen ihan tämän kanan huonon maineen takia kehitti broileri-sanan. Se on Saarioisten keksimä sana ja levinnyt siitä yleiskieleen. Se piti uudelleenbrändätä, koska kananlihalla oli niin huono maine, Nevalainen kertaa broilerin historiaa Suomessa.