Ravintola-ala voi ajautua pahaan kriisiin Suomessa, mikäli koronaepidemian vaikutukset alkavat toden teolla näkyä pöytävarauksissa. Helsinkiläinen keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo MTV:n haastattelussa mikä tilanne ravintoloissa tällä hetkellä on, ja mitä on odotettavissa.
Videolla keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo ravintoloiden tämän hetkisestä tilanteesta Suomessa. MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivusto haastatteli Laukkosta videolle keskiviikkona Gastro-messuilla ja pyysi uutta tilannekatsausta puhelimitse perjantaina.
Varautuminen koronavirusepidemiaan alkaa näkyä suomalaisten arjessa. Vaikutukset on huomattu myös ravintola-alalla, kun erityisesti yritysasiakkaat ovat nyt painaneet jarrua ja peruneet kabinettivarauksiaan. Ihmiset ovat myös siirtyneet enenevissä määrin etätöihin, mikä näkyy lounasravintoloiden ruuhkattomuudessa.
Ravintolayhtiöistä kerrotaan MTV:lle, että yksityisasiakkaiden illallisvarauksissa koronapelko ei ainakaan vielä merkittävästi näy.
Helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi MTV:lle keskiviikkona, että pöytävarauksia on peruttu lähinnä ulkomaisten asiakkaiden toimesta.
– Kyllä se (koronatilanne) on näkynyt varmasti jo kaikilla jollain tavalla. Keskustelimme kollegoiden kanssa siitä, että jos sulla käy muuten paljon aasialaisturisteja, niin siellä näkyy nyt helposti, että suunnitelmia muutetaan. Se mikä on positiivista juuri tälle päivälle, että jos aasialaisia on nyt perunut lähiviikkoina, niin ne onkin täyttynyt suomalaisista varauksista uudelleen. Positiivista ainakin siihen asti, jos ja kun suomalaiset hätääntyvät. Sitten voi olla, ettei kellään ole ketään syömässä, Laukkonen pohti MTV:n haastattelussa keskiviikkona.
Dominoefekti näkyy pöytävarauksissa
Tilanne kuitenkin elää tällä hetkellä ja muutoksia tapahtuu nopeilla sykleillä. Laukkonen kertoo nyt, että muutamia peruutuksia ja varausten siirtoja on ilmennyt dominoefektistä johtuen: viikonlopulta perui pöytävarauksensa juuri 12 hengen seurue, koska heiltä oli peruuntunut teatteriesitys. Asiakaspaikkoja Orassa on vain 23.
– Seurue oli tulossa toisesta kaupungista, joten he ajattelivat, että ei ole järkeä tulla vain syömään, kun ajatuksena oli tulla syömään ja teatteriin, Laukkonen sanoo.
Hän uskoo kuitenkin, että peruuntunut varaus saadaan vielä paikattua netin kautta, sillä ihmiset ovat nyt niin sanotusti linjoilla.
– Tätä tämä nyt on. On selvää, että peruutuksia tulee. Mutta ihmiset ovat kännykällä koko ajan ja netin kautta saadaan paikattua.
"Tärkeintä on, että me yritämme olla niin vastuullisia kuin vain ikinä pystymme"
Kaikesta huolimatta Keittiömestari Laukkonen on itse positiivisella mielellä, koska muuta vaihtoehtoa ei hänen mukaansa ole.
– Kaikki sanovat, että älkää panikoiko. Ihmiset hamstraavat vessapaperia, vaikka kyse ei ole edes vatsaviruksesta ja tilanne ei aiheuta ripulia, Laukkonen nauraa ja korostaa, että tärkeintä on nyt toimia vastuullisesti kaikkialla:
– Tärkeintä on, että me yritämme olla niin vastuullisia kuin vain ikinä pystymme. Huolehdimme hygieniasta, jätämme tilaa pöytien välille, etsimme lisää käsidesiä ravintolaan ja käytämme kumihanskoja.
Laukkonen kertoo kuitenkin samaan aikaan odottavansa sitä yhtä "tuomionvasaraa", joka voi tulla joko hallitukselta, asiakkaalta tai henkilökunnan jäsenteltä. Joku ravintolan asiakkaista voi esimerkiksi soittaa ja kertoa saaneensa tartunnan, jolloin myös ravintolan on pistettävä ovensa kiinni pariksi viikoksi.
– Ei ruveta leikkimään asian kanssa. Peruutimme jo kaikki ylimääräiset jutut kalenterista. Sitten kun tulee ensimmäinenkin vääränlainen pärskäisy, niin pistämme ovet kiinni.
MaRa: Matkailu- ja ravintola-ala tarvitsee valtion tukea koronakriisistä selvitäkseen
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry vetosi torstaina hallitukseen yhdistyksen laatimassa tiedotteessa. Matkailu- ja ravintola-ala on huolissaan toimialan yritysten selviytymisestä koronaviruksen seurauksena. MaRa:n mukaan ensin katosivat kiinalaiset matkailijat ja nyt myös suomalaiset yritykset ovat peruuttaneet tapahtumia, ja yksityisasiakkaat ovat vähentäneet esimerkiksi ravintoloissa käyntejä.
MaRan suppea jäsenkysely osoittaa 10–30 prosentin kysynnän laskua viime vuodesta ja tilanne heikkenee jatkuvasti. Nykyinen tilanne vaikuttaa jo nyt negatiivisesti myös ensi syksyn ja talven matkojen ja tapahtumien myyntiin.
– Toivomme, että hallitus tukisi toimialan yrityksiä koronakriisissä ja auttaisi säilyttämään alan työpaikat. Työnantajien työntekijöiden palkasta maksamien sivukulujen alentaminen tukisi työvoimavaltaista toimialaa. Jälki voi pahimmillaan olla hirvittävä niin yrityksille kuin niiden työntekijöille. Yksinomaan ravintolat ja majoitusyritykset työllistävät lähes 90 000 henkilöä. Alan yritykset työllistävät myös vaikean rakennemuutoksen kunnissa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.
Lapin mukaan negatiiviset taloudelliset vaikutukset ja työllisyysvaikutukset tulevat olemaan merkittäviä etenkin koronavirusepidemian pitkittyessä.
– Yrityksiä uhkaa siirtyminen lomautuksista irtisanomisiin etenkin ilman valtion määräaikaisia tukitoimia. Myös konkurssit tulevat lisääntymään, Lappi sanoo MaRa:n vetoomuksessa.